View Single Post
Eski 16-03-2018, 10:20   #17
Zerlanist
Ağaçsever
 
Zerlanist's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 42
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zerlanist Mesajı Göster
Katılıyorum, belirttiğiniz gibi silahın güvenliği ve sn. asoo nun da değindiği gibi, silahın güvenli kullanımı son derece önemli konular, silah sadece hafta sonu gittiğiniz bir yerde bırakılmamalı, bunun dışında ne gibi güvenlik önlemleri alınmalı? Neler yapılmalı? Nereden başlamalı? Kısaca bunlara değinmek lazım.

Yivli silah; namlusu içerisinde yiv ve set açılmış olan, kendisine uygun tek bir çapta çekirdek/mermi gönderebilen, son derece isabetli ve uzun menzilli silah. Tabancalar, askeri silahlar, uzun mesafe atıcılık silahları yivlidir. ( Tabancaların namlu boyundan dolayı menzili oldukça kısadır. )

Yivsiz silah; namlusu pürüzsüz, yiv sete sahip olmayan silah, yakın ve fişek tipine göre en fazla orta mesafelerde kullanılabilen, fişeğin içerisine ne koyarsanız koyun hedefe gönderebilen bir silah. ( Av tüfekleri, işaret ve gaz silahları. )

Namlu tiplerini geçtikten sonra, ülkemizde sivil bir vatandaş olarak edinebileceğimiz ruhsatlar şöyle;

Tabanca bulundurma; Ev veya iş yeri adresiniz, alacağınız tabancanın ikametgahı olur, kutusunda tamire dahi götürmek için yol belgesi çıkartmak zorundasınız. Bu ruhsat tipini eledik.

Tabanca taşıma; Tabancanızı dolu şarjör ile üstünüzde taşıyabilirsiniz, havalimanları, stadyumlur, avm iç alanları vs. dışında her yerde silah belinizde olabilir. Prosedürleri, maliyetleri oldukça ağırdır. O yüzden bunu da geçiyoruz.

Yivli tüfek bulundurma; Geniş arazi / büyük sürü sahipleri, çiftlik ikametlerine bulundurma ile yivli tüfek alabilirler, silah bu ikametten dışarı çıkarılamaz, bu ruhsat ile yarı otomatik bir yivli alınır ki önemli bir silah tipidir, lakin bizim işimize yaramaz, bunu da geçiyoruz.

Yivli tüfek taşıma; Bu ruhsat tipi ile yivli tüfek satın alabilmek için sn. hosseda ' nın da dediği gibi ' av tezkeresi ' sahibi olmak durumundasınız, yani avcılığınızı belgelemelisiniz, çok uğraştırıcı bir süreçtir ki bizim gibi doğa sever, yaşam sever insanlar için avcılık pek düşünülemez sanıyorum. 500 metreden hedef atıcılığı yapmak veya dağ keçisi avlamak derdinde olmayanlar için gerekli bir ruhsat tipi değildir, ki alabileceğiniz silahlar da manuel, kurma kollu silahlardır.

Yivsiz tüfek ruhsatnamesi; İşte olay budur. Tek tip bir ruhsattır, taşıma veya bulundurma gibi ayrılmaz. En başından başlayalım;

- Yivsiz tüfek ruhsat işlemleri için olduğu belirtilmiş sağlık raporu
- Sizi tanımlayan 4 adet vesikalık fotoğraf
- Yarım kapak pembe dosya
- Vergi dairesine yatırılmış yivsiz tüfek ruhsat harcı makbuzu
- Vergi dairesinden alınmış borcu yoktur yazısı
- Emniyette form olarak verilen, kolayca doldurulan bir dilekçe

Şimdi şu üstte ki maddeleri tamamlayarak soluğu bağlı olduğumuz emniyet müdürlüğünde alıyoruz, işlemler tamam dedikten takriben 1 hafta kadar sonra elimize bir ' satın alma belgesi ' veriyorlar, bu belgenin 6 ay geçerlilik süresi var ve bu belge ile istediğimiz yivsiz tüfeği satın alabiliyoruz, ister mağaza ister internet kanalı fark etmez, sadece satıcı bu satın alma belgesini işleyip fatura ile beraber bize vermek durumunda. Daha sonra tüfek, fatura+işlenmiş belge ile emniyetin yolunu tutuyoruz, ha bunun için de 1 ay süremiz var. Emniyete gittik, bunları veriyoruz, duruma bağlı olarak 10 15 dk içinde yivsiz tüfek ruhsatımızı ve silahımızı alıp çıkıyoruz, hayırlı olsun, unutmayın tam 5 sene sonra yenilenecek bu ruhsat.

Bu arada silah ruhsat harçları şöyle;

Silah bulundurma ruhsatı harcı 2018: 1.471 TL
Silah taşıma ruhsatı harcı 2018: 4.597 TL
Yivli tüfek harcı 2018: 4.597 TL
Yivsiz tüfek harcı 2018: 36 TL

Bizim yivsiz tüfek harcına dikkat edin özellikle, lakin bizim yivsiz seçmemizin bambaşka sebepleri de mevcut, onları da konunun kalanı ile fırsat bulup yazacağım sonra ki girdiye bırakayım.
En az bürokrasi ve en düşük maliyet ile, nasıl ruhsat ve tüfek sahibi olunuru geçtikten sonra, sivil için yivsiz tüfeğin, neden en makul tercih olduğunu irdelemek lazım. İşin bürokratik ve maddi boyutunu rafa kaldıralım, diyelim ki gaza gelip yivli tüfek sahibi oldunuz, örneğin 30.06 kalibrede bolt action mekanizmalı bir tüfek satın aldınız, resmi olarak yılda yalnızca 200 mermi alma hakkınız var, pek çoğu için bu hiç bir anlam ifade etmeyebilir, lakin hafta sonunu bağ evinde geçiren bir aile , uygun olan arazilerinde, keyfi atışlarda yüzlerce av fişeğini saatler içerisinde harcayabilirler. Ayrıca sn. hosseda ' nın da belirttiği gibi, bu meret çalışma gerektirir. Yivsiz tüfek fişeklerini, her bayiiden, özgürce temin edebilirsiniz, fiyatları da niteliklerine göre değişmekle beraber, yivli mermilere göre çok daha uygundur.

Esas önem arz eden konu, mühimmatın temin adedi ve kolaylığı dışında, mühimmatın içeriğidir. Ruhsatı epey çetin yollar aştıran ve ciddi maddi bedel isteyen yivli silahlar, kalibresine göre sadece tek tip mühimmat kullanırlar, yukarıda ki gibi 30.06 kalibre yivli tüfek sahibi olan bir vatandaş, bu tüfek ile sadece 30.06 çekirdek gönderen bir fişek kullanabilir, bu da hedefe yaklaşık 7 mm çapında bir çekirdek gönderecek demektir, kabaca attığı mermi tipi birdir, mutlak zarar verme amacı dışında kullanılamaz, e yivsizler su tabancası mı? Diye düşünenler olabilir, yivsiz av tüfeği isteğe bağlı olarak su tabancası kadar etkisiz, isteğe bağlı ise en etkili ateşli silah olabilir.

Yivsiz silahlarda, kullanabilecekleri mühimmat çeşidi o kadar fazladır ki, ancak hayal gücünüz ile sınırlayabilirsiniz. Fişeğin içine iri parçalı kaya tuzu doldurup, hedefi öldürmek veya ağır yaralamak yerine muazzam bir acı çektirip pişman ettirmek isteyeninden, sn. kavil ' in bahsettiği gibi kauçuk çekirdekli fişekler ile 'sadece' hedefin canını yakıp korkutma / kaçırma amacı güdenine kadar çok çeşitlidir.

Şu altta ki fotoğrafta bulunan 3 adet fişekten örnekleyelim; solda ki 'saçma' diye tabir edilen, kuş, tavşan vs. gibi hareketli hayvanları avlamak amacıyla kullanılan ve barut payı/adedi/boyutu çok çeşitli olan bir fişek tipidir, bu fişeğin varvasyonları ile 50 60 metreden kaz, 15 metreden kara tavuk avlarlar, kalkıp bu fişekler ile, ısrarla üzerinize saldıran domuz veya ayı gibi bir canlıyı hedef alırsanız, yaptığınız iş sizi av veya tehlike olarak gören hayvanın saldırganlığını daha da tetiklemek olur. Kısacası, çok çok yakın mesafe ve iri taneli saçma olmadığı müddetçe büyük hedeflerde tahribat vermez. Hatta, pek çoğu ile 60 70 metreden sonra şişe dahi kıramazsınız.

Gelelim en sağda ki fişeğe, ülkemizde şevrotin / dokuzlu gibi isimlendirilen, ecnebilerin buck shot dediği cinsten bir fişek tipidir, kabaca anlatmak gerekirse 12 numara çapa sahip bir av tüfeğinin, şu görselde sağ tarafta görülen bir adet fişeğinin içerisinde, tam 9 adet 9mm çapında bilya bulunur, tek bir ateşleme ile hedefe 9 adet bilya gönderilir, şöyle izah edelim, yanyana iki insan karşılarında ki hedeflere nişan alıyor, ilkinde 9 mm çapında bir tabanca var, ikincisinde ise 12 numara çapında bir av tüfeği, bunun fişek haznesinde de şevrotin fişek yüklü. Tetikler çekildiği anda ilki tek bir çekirdek gönderir hedefe, ikincisi ise ilkinin tam 9 katı bilya. Bu fişek tipi acemiler, hızlı nişan alma ihtiyacı olanlar, tim öncüleri tarafından tercih edilir, 9 bilya yayılım da gösterdiğinden, hedefi bulmanız tek kurşuna kıyasla çok daha kolaydır, kabaca 10 - 40 metre aralığında hedefi bulmak, ıskalamamak için ideal bir fişek tipidir.

Görselin ortasında ki, tek kurşun diye tabir edilen fişektir. Bir insan evladının, elinde tutup taşıyabildiği, kolayca ateşleyebildiği, genel geçer silahlar içerisinde en ölümcül tahribatı verebileni işte bu fişek tipidir. Sn. tarku ' nun, yivsiz silahların öldürme ihtimali var mı diye bir sorusu vardı önce ki mesajlarda, bu fişek ile yakın mesafelerden gövdesinden hedef olan bir insanın, diğer tarafının görülme ihtimali bile vardır, zaman zaman internetin karanlık sayfalarında görülen o berbat fotoğraflar, genellikle bu fişek tipinin eseridir.

Tek kurşun diye tabir edilen fişek türü, çok çeşitli olmakla beraber, yivsiz tüfeklerde ki fişek seçenekleri içerisinde, 'durdurma gücü' olarak en tepe konuma sahiptir, hatta sadece yivsizler de değil, taşınabilir ateşli silahlar içinde en ölümcül seçenek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz, 9 mm tabancadan ateşlenen 4 mermi çekirdeğine hedef olup, hala elinde ki bıçakla saldırısına devam edenler olabilir. Müdahale olmazsa, ilerleyen safhada kan kaybından hayatını kaybedecektir, lakin bu saldırgan o anda saldırısına da devam edebilecek durumdadır, ancak 12 numara yivsiz av tüfeğinden ateşlenmiş tek kurşunu isabet alan hiçbir homo sapiens, bırakın saldırıya devam etmeyi, isabet ile beraber hiç bir uzvunu dahi kullanamaz.
Muazzam kuvvetinin yanı sıra, tek kurşun diye tabir edilen bu fişek tipi, yivsiz av tüfeğinde kullanılan, en uzun mesafeleri hedef alabilen fişek tipidir. Düşme yapsa da, 200 metrelere kadar etkin kullanılabilir, bir sivil olarak da bu mesafeler oldukça yeterlidir. İşte yivsiz tüfek ile piyade tüfeği arasında ki fark, yani basit bir yivsiz pompalı veya çifte ile, Ak47 arasında ki esas fark budur. Yivsiz tüfekler uzun mesafelerde hiçbir işe yaramaz, ateş gücü yetersiz kalır. Yakın mesaflerde ise tam tersidir, yivsiz tüfekler doğru mühimmat ile mutlak sonucu verirler. Yakın mesafede yivsiz tüfekler en ölümcül silahlardır. Sivil vatandaşlar olarak da korunma amacı güttüğümüzden, uzak mesafe ateş gücü düşünmenin hiçbir manası yoktur, atıcılık zevkiniz yoksa tabi. Sonuç olarak bir tepeyi, veya açık arazide bir noktayı tutmak sivillerin işi değil, tv haberlerinde gördüğünüz, pick up üzerlerinde durmaksızın ateşlenen makinalı tüfekler, 12,7 mm çapında, yivli sınıfının en kallavisi olan, genellikle sabitlemeli uçaksavarlardır ve bu amaçla ateşlenirler, tamamen farklı bir konu.

Şu allta ki iki görselde ise, sn. kavil 'in bahsettiği, yukarıda da değindiğimiz kauçuk içerikli fişekler görülebilir. Üstte ki tek kurşun fişek, altta ki ise şevrotin fişek mantığında değerlendirilmelidir, kesinlikle delici / parçalıyıcı özellikleri yoktur, yine de kalkıp 4 metreden kimsenin başına ateşlenmemelidir, hedefte ciddi travma meydana getirebilirler, kolluk kuvvetlerince plastik mermi diye tabir edilen mermilerin, sivil versiyonu olduklarını söyleyebiliriz,



Yivsiz tüfekle ateşlenebilecek fişekler, bunlarla da sınırlı değildir, kuru sıkı olarak tabir edilen, sadece ses amacıyla ateşlenen ses fişekleri, yer belirtme vs. gibi durumlar için kullanılan işaret fişekleri / havai fişekler gibi pek çok fişek tipi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, fişeklerinizi kendiniz doldurduğunuz vakit, makul her nesneyi kovanın içine yerleştirebilirsiniz. Aşağıda ki fotoğraf bu duruma bir örnek,


Yivsiz tüfeğin neden tercih sebebi olduğunu, geniş kullanım amaçlarını geçtikten sonra, gelelim çap / kalibre tercihi ve açıklamalarına. Yivli silahlar kalibre olarak sınıflandırılır, dünya genelinde .22 kalibreden tutun .50 kalibreye kadar pek çok seçenek olsa da, ülkemizde genellikle, 9 mm diye tabir edilen .38 kalibre, .357 magnum, 7.65 diye tabir edilen .32 kalibre, 6.35 diye tabir edilen .25 kalibre bulunur. Piyade tüfeklerinde kovan çapları değişmekle beraber, 5.56 veya daha büyük ve etkilisi 7.62 ( G3 ) gibi çaplar kullanılır, bunları yüzeysel olarak geçip esas konumuz yivsizlere dönelim.

Yivsiz tüfeklerde çap kalibre olarak adlandırılmaz, yurt dışında gauge , ülkemiz de numara olarak adlandırılır. Aşağıda ki görsel de çapları ve ebatlarını görebilirsiniz,


Öncelikle belirtmeliyim ki, görsel de sağ tarafta bulunan, 4 ga, 8 ga ve 10 ga diye belirtilen fişekleri ( gauge' nin kısaltması ) daha evvel hiç görmedim, ülkemizde bulunmuyorlar diyebilirim. Genellikle Hint yarım adası ve Afrika kıtasında fil, gergedan gibi çok büyük hayvanların avlanmasında kullanılırlar ve bu amaç dışında inanılmaz gereksiz silahlardır. Şu altta ki videoyu izleyince hak vereceğinizi sanıyorum, 4 numara çapında, kapsüllü ve tek atışlı bir yivsiz av tüfeğini ateşleyen amcamız;
https://youtu.be/8uJouw9uh84
Kısacası, bu büyük ebatlı fişekler bizim konumuz dışında.

En solda .410 diye belirtilen, ülkemizde 36 numara olarak oturmuş sıfatı olan fişek, incecik bir yivsiz tüfek çapıdır. Kadınlar veya çocuklar rahat bir şekilde ateşleyebilir. Genellikle tek kurşun içeren fişek olarak tercih edilirler, hobi veya güvenlik amaçlı av tüfeklerinde oldukça tercih edilen bir çap olmasına rağmen, avcılar tarafından pek tercih edilmez. Bu hobi amaçlı 36 numara çapında ki tüfeklere, 10' lu şarjöre sahip güzel bir örnek;

https://youtu.be/aFi1ZlS5-vU
Video da ise, farklı bir markanın yine 36 numara çapında, şarjörlü tüfeğini test eden bir vatandaşımızı izleyebilirsiniz.

Bu fişeğin bir sağında ki 28 numara, 36 dan biraz daha büyük çapa sahiptir, daha az bulunur, daha az tercih edilir. 36 kadar popüler değildir, ara bir çaptır.

Hemen bir sağda ki 20 numara ise, yivsizlerde orta çaplarda sayılabilecek bir kalibredir, sesi ve basıncı 36 numaradan çok daha fazladır. Genellikle 12 numaradan dertli avcılar ve kısmen hedef atıcıları tarafından kullanılır.

Kayalım bir yan tarafa, 16 numaralı çap, yine 28 numara gibi ara bir çap sayılır, çok fazla rastlamazsınız, usta avcı olduğu iddia edilenler tarafından tercih edildiği söylentisi vardır.

İşte geldik esas konuya; 12 numara. Yivsiz tüfek dendi mi tüm yollar ona çıkar, her av bayiinde envai çeşidi bulunur, avcılar genellikle kendisinden şaşmaz, tüm sıra dışı fişekler ( ses - havai fişek - kauçuk hırsız fişeği ne varsa ) bu çapta üretilir. Çocuklar veya kadınlar tarafından kullanılması, hakimiyet kurulması diğer ufak çaplara göre nispeten daha zordur, hatta askerde çoğumuzun elinden geçen G3 piyade tüfeğinden, meydana çıkardığı ses ve tepme basıncı çok daha fazladır ve evet, yukarılarda da değindiğimiz gibi, yakın - orta mesafelerde tek kurşun ile meydana getirdiği tahribat, G3 gibi piyade tüfeğinin oluşturacağı tahribattan çok daha fazladır. Güvenlik amacıyla tartışmasız tercih edilebilecek bir çaptır. Bu yazı içierisinde ki yivsiz av tüfeği durdurma gücü, etkinliği vs. gibi konularda 12 numara baz alınmıştır. 36 numara gibi hobi çaplarına yöneleceklerin envanterinde, muhakkak olması gereken bir çaptır.


Düzenleyen Zerlanist : 16-03-2018 saat 10:58
Zerlanist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön