View Single Post
Eski 11-03-2018, 15:11   #1639
Dumlupınar
Ağaç Dostu

Dumlupınar's Avatar

Giriş Tarihi: 15-08-2014
10.sorudan devam edelim.

Frezya soğanlarının iri kalibreli olanlarının hastalık yaptığını biliyorum.Soğan çapı büyüdükçe hastalık yapma riski artıyor.Böyle soğanlarla zaman zaman bende karşılaşıyorum.Ama yiğidin hakkını yiğide teslim edelim.İri soğanlarda çiçeklendiklerinde harika bir görsellik sunuyorlar.

Frezya soğanlarının hastalık yapmasının tek nedeni iri olmaları değil.Sulama suyunun süzülemediği geçirgen olmayan topraklarda,gereksiz sık sulamalardada mantar hastalıkları ve kök çürüklüğü meydana gelebilir.

Hastalıkların önüne geçebilmek için çok derin olmayan saksıları seçelim.Bu tıp saksılarda fazla su daha çabuk tahliye oluyor.Sık sulama yapmayalım.Dikim yaptığımız saksıyı tanıyalım.Saksının suya ihtiyacı olduğu zamanki ağırlığıyla,sulama sonrası olan ağırlığı bize sulama zamanı hakkında bilgi verir.

Sulama sonrası fazla su saksının tahliye deliklerinden süzülüp gidiyorsa sorun yok demektir.Ayrıca saksının altında tabak bulundurmayalım.Saksının tahliye deliklerinden akan fazla suyun toprak tarafından emilmemesi gerekir.

Şimdi gübreli toprak dediniz.Saksının altından her sulamada akıp giden fazla suyla,gübrelerde toprak veya torftan sulamayla akıp gitmezmi diyebilirsiniz.

Hayır.Gitmez.Bir kere dikimle beraber organik kompost ve solucan gübresi ile toz veya granül leonardit toprağa ilave edildiğinde iş bitmiştir.Sulamayla her tür gübre topraktan biraz yıkanıp uzaklaşabilir.

Ben soğanları Eylül Ekim aylarında dikerken bir kez gübreleme yapıyorum.Mayıs sonunda soğanları sökene dek hiç bir ek gübre kullanmıyorum.

Sn.kgursanın dediği gibi sorular zormuş.Soru içinden soru,cevap içinden cevap çıkıyor.Kalan 5 soru 5 cevap...

Düzenleyen Dumlupınar : 11-03-2018 saat 15:19 Neden: İmla hatası
Dumlupınar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön