View Single Post
Eski 10-03-2018, 13:54   #269
Eukalyptus
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-01-2018
Kahve yemenden gelir

Kahve yemenden gelir, bu deyim meşhurdur, Türk kahvesi olarak bilinmesinin iki ana nedeni budur; Osmanlı topraklarına bağlı olan Salalah, kahve yetiştirilen mikro iklim bir koşula sahiptir. Yapılış yöntemi ile kahvenin bu yöreden gelmesi hasebiyle adı Türk kahvesi olarak benimsenmiştir.

Artık Osmanlı yok, ve ülkemizde tropikal alanlar bulunmuyor. Yeri gelmişken şunlarıda paylaşmak istiyorum:

Birkaç meyve seçtim kendimce; zor ve güzel meyveler, ticari yahut seri üretim amaçlı değil ama örnek olmak için belirli mikro iklim lekeli alanlar tespit edilip buralarda yetiştirilebilir.

Avokado ağacı
Mango ağacı
Hindistan Cevizi palmiyesi
Macadamia ağacı
Yılan ağacı
Demirhindi ağacı
Kahve ağacı
Kakao ağacı

Haritadan bir kaç yer keşifi yaptım, buralar gözden kaçmış uygun korunaklı alanlar diye düşünüyorum.

örneğin; Hatay hümeyra plajı gibi, Muzkent köyünün denize bakan yerleri ve bir çok yer var, buralar gözden kaçmış ve devletin koruma altına alması gerekli olduğuna inandığım bölgeler.

Bazı bitkiler için sıfır derece altı sıcaklık koşulları olmaması gerekiyorki, o şartlarda tropik bitkiler yetiştirilme şanşına sahip olabilsinler.

Bu bağlamda, atıyorum muz kentin denize bakan körfezlerinde ocak ve şubat aylarında en düşük sıcaklık +5 derece üzeri iken; 300 metrelik tepeyi aştığınızda hemen ileride sıfır dereceler ve eksilere tanık olabiliyorsunuz, bu mikro kilama alanların en sıcak bölgeleri anlamına geliyor.

Düşüncelerimi paylaşmak istedim.
Selam

Eukalyptus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön