1-Arkadaşlar frezyalar için en uygun toprak geçirgenliği yüksek,su tutmayan,kumlu topraklardır.Su topraktan süzülüp akıp gider olmalıdır.
Bir çok deneme toprak hatası yüzünden başarısızlıkla sonuçlanır.Hatta dikim yapan kişi bir süre sonra yapraklar sararıp canlılığını kaybedince soğanların hastalıklı olduğunu düşünür.Halbuki frezya soğanları Eylül sonu gibi dikilecekleri toprakla buluşmayı hasretle bekler.Dikildikten 1 gün sonra kökleriyle toprağa sarılmaya başlar.
Şimdi Eylül ayında olduğumuzu düşünelim.Soğanları dikmeye 10 günümüz var diyelim.
Süzek,kumlu,geçirgen toprağı bulduk.Saksının altına 10 tane kadar fazla suyun akması için tahliye deliği açtık. 20 cm.derinliğinde saksının dibine 2-3 cm.kadar temiz çakıl taşlarını dizdik.Saksınım tamamına soğanları dikmeden toprağı doldurduk.Derinlemesine ilk sulamayı bolca yaptık.
Eğer fazla su saksıdan tahliye oluyorsa sorun yok.Toprak 2-3 gün kadar kuruduktan sonra tekrar bir havalandırıp soğanları dikebilirsiniz.Yine ilk sulamayı yapmanız gerekir.
Toprağı 2-3 gün neden kurutuyoruz?Kurutmadan dikersek toprak soğanları tam olarak sarmayabilir.Soğanlar toprağa tam oturmayabilir.Birde tekrar sulama yaparsanız soğanlar çamur gibi bir ortamda kalır.
Saksının tahliye deliklerinden baktık ki akan su yok.Baktık toprak suyu tutuyor.Beton gibi ağır oldu.Bu yapıdaki toprağa veda ediyoruz.Uygun toprak olmadığını gördük.Soğanlarımızı dikemeyiz.
Bu yöntem zor.Frezyalar için,bahçe bahçe dolaşıp nasıl uygun toprak buluruz derseniz bunada tamam.Frezyaların acelesi yok.Ağır süzek olmayan toprağı adam edeyim derken bitkiden soğumaya gerek yok.
Burda bitirelim.3.soruyu cevaplarken frezyalara uygun diğer alternatif toprak ürünlerinide konuşuruz.
|