Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Kargom geldi, tek tek taleplerimle eşleştirmeye vakit bulamadım ama içinden çıkanların hepsi benim talep ettiğimi hatırladığım tohumlar. Sıra çoğaltıp paylaşmaya geldi.
---------------
Bu etkinliğin öncelikle yerel tohumların kaybolup gitmemesi ilgili olduğunu biliyorum ancak bu yıl kaçırmış olsam da mesela
- bahçe sınırında bir saçlı meşe (
http://www.agaclar.net/forum/mese/9068.htm) ağacı ve dibinde bolca palamudu var. (sincaplara ve alakargalara çoğunu bıraksam bile en az 1-2 kg)
- budamalarda oldukça sağlıklı ferragnes ferraduel bademlere ait çelik olabilecek dal çıkıyor (aşılı sertifikalı ağaçlardan çelik dağıtımının yasal engeli var mı bilmiyorum).
- Bahçemin çevresinde aşısız acı ama oldukça iri meyve veren, Tatlı ancak minik meyve veren badem ağaçları var (dolayısıyla en az 3-4 farklı badem arası tozlaşma var). Bunların bir kısmını (1-2 kg kadar toplayabilirim, kalanları gelende alakarga sincap vs afiyetle yiyor) çöğür dikimi için paylaşabilirim.
- Bahçede iki farklı alıç var. Birinin meyveleri 2-3 cm çapında ve sarı, diğerinin ki ise 2-2.5 cm çapında daha çok turuncuya çalıyor. Bu farklılıklar, iki farklı yerde yetişen bitkilerin suya ulaşımı, güneşin açısı ve/veya toprağın özelliklerinden kaynaklı olabilir. Bunların da tohumlarını paylaşabilirim ancak dediğim gibi bölgede her yerden badem, alıç, kuşburnu doğal olarak fışkırıyor ve tozlaşma da çok muhtemel.
-----------------
Yukarıda bahsettiklerim acaba bir sonraki etkinliğin konusu olabilir mi?