Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
Merhabalar sayın mustafa myb, ya herkese kolay üstünde durulacak bir mevzu değil gibi geldi , ya kimseye lazım olmadı **** olayın hassasiyetini anlatmadığımız için ilgilenen olmadı gerçekten sizi kutlarım orada basitçe geçtiğimiz konunun hassasiyetinin farkına varmışsınız. Malumunuz fide yetiştirmek için en güzel yol ısıtmalı bir mini sera. Mini sera derken abartmayalım örneğin bahsi geçen bir büyükçe saklama kabı. Ev içinde fide yetiştirmek her zaman kolay olmaz odada devamlı güneş ışığı olacak bir uygun yer bulmak problemdir serayı balkona çıkarırsanız bu seferde ısıtma sorun olur. Isıtmada en büyük sorun ısıyı yayabilmek her tarafın aynı derecede ısına bilmesidir buda noktasal bir ısıtmayla mümkün olmaz. Örneğin bir ısıtıcı kullanmak bir ampul yakmak gibi. Seramız çok küçük olduğundan güçte düşük olmalıdır güçlü ısıtıcıları yapmak daha kolaydır ama düşük güçlü ısıtıcılar biraz daha problemlidir zira çok ince tel çok uzun boy ister. Uzatmayalım yaygın bir ısıtıcı yapmak için bende ıslanmaya ve rutubete karşı korunaklı su geçirmez emniyetli bir malzeme olarak 4 mm oluklu polikarbon bir plakadan yaptım ama gerçekten çok uğraştım zira 25-30 metre rezistans telini hiç kesmeden oluklardan geçirmek zor oldu gerçekten çok zor oldu ama iyi oldu. iş bittikten sonra polikarbonun açık uçlarını geniş bantla bantladım su geçirmez güzel bir ısıtıcı oldu. O zaman dan beride çalışır vaziyette ama uğraşamadığım için hazır fide alıyorum pek ihtiyaç olmuyor.Burada bütün mesele önce ısıtıcı ebadını tespit edip kanal sayısı ile boyunu çarpıp kaç metre tel kullanacağınız sonrada mesela örnek gibi 100-150 watt için tel direncini hasaplamak. Piyasada çok çeşitli teller var öz dirençleri değişik Uygun birini seçmek ve girişlerden birine bir adet mesela 1n4007 diyot bağlayıp gücü yarıya düşürerek istediğiniz değerler çercevesinde bir ısıtıcı yapmak. Aslında bu kadar uğraşmaya değer mi derseniz değer belki ama malzeme bulmakta zorlanabilirsiniz eğer bir şekilde kullanmanın yolunu bulursanız elektrikli battaniyeler bence biçilmiş kaftan ancak ebatları biraz büyük serayı ona göre yapmak lazım sera içine birde ısı kontrol termostatı koyarsanız çok daha basit ve ucuz olur. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.
|
Çok teşekkür ederim Kudret bey,
Söyledikleriniz çok doğru ve sonuna kadar katılıyorum. Ben şu an için İstanbul'dayım ve kışın evimin içinde yazın ise balkonda böyle bir düzenek ile tohum çimlendirme ve fide elde etmeden tutun da çelikten meyve ağacı köklendirmeye kadar bir çok ürün elde etmeyi düşünüyorum.
Ben küvetin içerisine sadece tarım perliti koyarak üretim yapmayı düşünüyorum, daha sonrasında ise tüplere alıp zamanı geldiğinde bahçeye dikeceğim. Benim için zor olan kısım krom nikel telin hangi cinsinin kullanılacağını belirlemek ve kaç voltluk ya da kaç amperlik bir güç ile bunu elde etmek.

Elimde kullanabileceğim 25*35cm lik reklam panoları hazır, bunlar 20 kanallı ve ben diyelim ki 7 metre tel kullanacağım, sizin belirttiğiniz şekilde de plaka giriş duvarlarını biraz kesip teli içeride bırakarak ve kanalların ağzını mühürleyerek kurulumu tamamladım ve su geçirmez hale geldi.
Bu düzeneği plastik küvetin tabanına koyacağım ve üzerine perliti ekleyip sulayacağım altta 3 cm lik bir mesafe de bırakacağım ki düzenek su içerisinde kalmasın. Amacım perlit dolu kutuyu belli bir ısıya ulaştırarak köklenmeyi sağlamak, bunun için de dijital bir termostat kullanacağım, kök seviyesine probu yerleştirip otomatik start stop yapmayı düşünüyorum.
Dediğim gibi tel seçimi ve güç belirleme konusunda yardıma ihtiyacım var.
Ayrıca elektrik elektronik konusunda sizin kadar tecrübeli olmam imkansız, sonuçta ben bir Aşçıyım
Yardımlarınızdan dolayı şimdiden çok çok teşekkür ederim Kudret bey.