View Single Post
Eski 08-02-2018, 16:11   #2334
Feijoa
Ağaç Dostu
 
Feijoa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-01-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 372
Sayın hoşseda sadece mevzu erken hasat değil.Yağ kalitesiz demeyeyim ama kalitesi düşük diyeyim.
Hesabınız tabi doğru.aynı şeyi söylüyoruz.
Lakin daha düz mantık şöyle sorayım;
Erken hasat değil HASAT DÖNEMİ SOĞUK SIKIMda 30-32 derecede çıkan yağ=%15-16
Yine Hasat dönemi normal sıkımda (45 -50 derece ) çıkan yağ %25-27...
Şimdi piyasadaki yağlar sıcak sıkımdır fiyat ortalaması 20 liradır.Ve yağlık zeytin kullanılır.
Yağını %25 alıp 20 liraya veren niye soğuk sıkım yapıp %15 alsın neredeyse yarı yarıya alsın ve bunu aynı fiyata 20 liraya versin?
Soğuk sıkım olmayan ve kalite zeytinden elde edilmeyen yağa yağ olarak bakmam dememin bir sürü nedenleri var.30 liralara gerçekten üstün kaliteli yağlar bulunabilir.
Bazen sezonu epey geçer,adam zararına da verir ;aynı yağı 20-25 e de alabilirsiniz.
Ama bu araştırıp denk getirmekle alakalı.Normal şartlarda olamaz.
Çünkü işin bizzat içindeyiz.
Bizim anlayışımızda bahsettiğim 5 kriter var.Yağ alacaksam bunları ararım;
1-)Erken hasat(ille de şart değil)
2-)Soğuk sıkım(olmazsa olmaz)
3-)kaliteli sıyırma hasat zeytinler(dip ve yaralı bereli karışımsız)
4-)Hemen bekletmeden kasalarla sevk ve sıkım.
5-)Mümkünse organik tarım ürünü ya da en azından sinek ilacı için organik kaolinli müdahale...
Kendi prensiplerimiz bunlar...kendimiz bu şekilde yapmaya çalışıyoruz.
Önceki mesajlarda da belirttiğim gibi şu an kendimize kadar var.artan 10-20 litreyi de eşe dosta maliyeti kurtaracak şekilde sattık.Vesselam..

Feijoa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön