View Single Post
Eski 07-02-2018, 18:01   #2328
serkanhoca
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2011
Sayın Feijoa yaptığınız hesabın yanlış olduğunu düşünüyorum, bu nedenle size katılmıyorum. Sofralık zeytin fiyatı ile zeytinyağının kıyaslanması yanlıştır. Şöyle ki, sofralık diye tabir ettiğimiz gemlik (trilye) zeytnin ortalama fiyatı bölgesel olarak değişmekle birlikte ilk başlarda 7-8 liraya satıldı, sonraları ise bu rakam 5-6 liraya kadar düştü ortalamaya vurduğumda.

Diğer taraftan yağlık diye tabir ettiğimiz edremit zeytin ortalama fiyatı 3-4 lira arasında oynadı.

Trilyenin yağ kalitesi ile edremitin yağ kalitesi arasında fark olduğu söyleniyor, ayrıca yukarıda arkadaşların belirttiği gibi soğuk sıkım ne kadar +'si olan bir zeytinyağı olduğu tartışılır. Diğer taraftan normal sıkım kaç derecede yapılıyor, soğuk sıkım dediğiniz yağ kaç derecede yapılıyor? Bunları sorgulamak gerek. Taş baskı olsaydı o zaman lafım olmazdı. Ayrıca şunu da belirteyim, artık bölgemizde yağhanelerin neredeyse % 80-90 gibisi yeni teknolojik makinelerle çalışıyorlar ve hemen hemen hepsi de soğuk sıkım yapıyor.

Ben size litresi 20 lirayı geçmeyecek şekilde istediğiniz asitte zeytinyağını istediğiniz miktarda bulurum. Zeytinyağının kalitesini sizin de belirttiğiniz gibi, bekleme süresi, dip zeytin vs vs etkiler. Zaten bunlar etkilediği için asit seviyesi sıfırın altında dizem yağ olarak adlandırılır.

Kendi bahçemdeki sofralık zeytinlerimin ortalama satış fiyatı 5,50 liraydı bu sene. Çıkardığımız yağın asit oranı .8 ve .3 dizem'di. .8 dizdem olmasının sebebi farklı zeytinlerinin karışması ve birkaç gün beklemesiydi. .3 dizem gayet kaliteli bir yağ olduğunun göstergesidir ki sadece yağlık zeytniler kullanarak elde ettik ve hiç bekletmedik. Zeytinyağ fiyatını da çevremdeki arkadaşlarımın eleştirilerine rağmen, litre fiyatı 15 liradan sattım. .3 dizem yağımızı ise kendimize yemeklik olarak ayırdım.

Bu kadar bilgiyi net olarak size sunabiliyorum, çünkü 6 yıldan beri sıfırdan oluşturmaya başladığımız bir zeytinliğimiz var. Zeytincilik yapacak arkadaşlara tavsiyem, traktör, ekipman vs yok ise hiç bu işlere girmeyi denemeyin. Her şey size ait olmalı ve işleri sizler yapmalı veya koordine etmelisiniz. Çünkü mazot, işçilik, bakım, budama gibi giderler üreticiyi çok zorluyor. Örnek verecek olursam sadece budama için bir kişiye vereceğeniz günlük en az 100 lira. Bunun yanında, sürme, çapalama, ilaçlama, toplama vs göz ardı etmemek gerek.

Kalın sağlıcakla....

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön