Yine aynı şeyi soylecem...onemli olan sadece soğuk sıkım da değil sadece zeytin de değil sadece erken hasat da değil..Ben yağ mevzu bahis olduğunda dediğim gibi hem hangi zeytinlerden sıkıldı hem de nasıl sıkıldı bu ikisini mutlak bir tutarım.
Çiftçimizin mantığında ülkemizde genel durum şudur;
Sofralık kalibrasyonun altında olan,ve yaralı bereli,dibe önceden düşmüş ama sağlam görünümlü zeytinler YAĞLIK ZEYTİN olarak tabir edilir.Bu şekildeki zeytinin yağını soğuk sıkımda 20-25 liralara verebilir.Çünkü Kooperatif de pazar da toptancı da bu zeytin ufak ve karışık ve yaralı bereli ve dipten sağlam görünümlü olanlarından dip zeytini olduğu için almaz...Sofralık değerlendirilmez.
Ama benim söylediğim en düşük kalibre sofralık kalitede (yağda da en iyi randımanı ve kaliteyi verir.)Bu yıl kooperatifin aldığı fiyat 3-3,5 lira aralığıydı.
Sofralık,salatalık,yeme içmelik yağ benim nazarımda budur.Zaten en kalite yağ için klasman da tabiri caizse burdan başlar,yukarı doğru faktörlere göre devam eder.
Dipten toplanan sağlam görünümlü zeytinlerin asidi yükselir.değer -kalite kaybına uğrar.
Ufak zeytinle iri ve orta zeytin et çekirdek oranlarına binaen bile kalite değişir
Yaralı bereli sinek vurmuş v.s. Zeytinlerle sofralık asgari fiyat zeytin kalite farkı aşikardır.
O yüzden gerçekten kaliteli taptaze sağlam ürünlerden sadece daldaki ürünlerden bir zeytinyağı istiyorsak en az 3 liralık en ufak kalibre kalite zeytin kullanacağız.
Soğuk sıkım yaptıracağız.Bu da 100 kg dan 15 litre yağ yapacak.
100 kg zeytin= 300
15 kg yağ 20 liradan =300 lira..
Nakliye?
Sıkım ücreti?
Yağ üretme zahmeti karşılığı kâr payı?
Sıkım ücreti 100 kg için =35 lira,
Nakliye =20-30 lira
Litre başı kâr =5 lira
Yani 300 lira zeytin+35 sıkım +25 nakliye=360 lira
24-25 lira silme sıfır kâr ile çıkan tablo..
Litre başı 5 lira kâr konsa 30 yapar.
Hiç kâr koymayacaksa sıktırıp yağ elde etmesine gerek yok.
Zaten kooperatif o fiyata zeytini alıyor.
Asıl mantık yağ işinde de zaten bu.
Sofralık alınmayan zeytinler ya kooperatife yağlık satılacaktır.
Ya da sıktırılacaktır.
Elbette o da yağdır.
Ama benim tercihim bunu yemeklerde kullanmaktır.
İlaç niyetine gerçekten kaliteli butik yağı ise özel kullanırım.
Zeytinyağı dendi mi kaliteden yanayım.Ne güvenilir bilinen kişilerin de ne hile hurda ettiklerini gördüğümüzden,Bu kriterlere dikkat ederim.
Eğer sofralık kalitedeyse zeytinler,
Soğuk sıkımsa,
Hemen sıkıldıysa,
çuvala hiç girmediyse(kasayla nakliye edilmişse)
Elle hasat edildiyse(vurmadan sıyırma yöntemi ile)
Hasat öncesi 1-2 ay hiç ilaç atılmamışsa ya da organik tarım yapılmışsa,(kaolinle falan)
Sıkıldıktan sonra hava almamış,plastiğe konmamışsa,ışık görmemişse ısı görmemişse yağ
Ve bunlardan emin olabiliyorsanız alacağınız kişiden
30 dan aşağı veremez.
Bunlardan birtakım feragatlarla birini,birkaçını yapmamak kaydıyla fiyat tabi düşer.
Bazen de istisna olur.
Yağ elinde çok fazladır.elinde kalmıştır.eş dost ayağına falan ticari bir şey düşünmeksizin tabi daha aşağı fiyata da verebilir.Ama kârsız olur.Ya da zararına olur.
20 liralık yağ insan için sağlıksızdır demiyorum.
Ama zeytinyağı derin bir mevzu.Ve ben kaliteden bu mucize yağın şifa deva yönünden,zeytinyağından maksimum fayda elde etmekten yanayım.
Bunları da yanlış anlamayın size cevap olsun,ben haklıyım demek gibi bir sebepten yazmıyorum.
VATANDAŞ BUGÜNE KADAR ZEYTİNYAĞI DİYE SADECE BİR YAĞ YEDİ...
BUNDAN SONRA BİLİNÇLENSİN BİLMEYEN OĞRENSİN ARAŞTIRSIN FORUMDA VE FORUM DIŞINDAN OKUYANLARDA FARKINDALIK OLSUN DİYE rakamsal izahlarla yazdım.
Daha detayları da farklı kaynaklardan araştırarak bulabiliriz.
Ayrıca zeytinyağında maalesef yağ denildi mi asit muhabbetinden başka bir kriter belirtilmiyor...
İçeriğindeki
Fenollerin,
Antioksidanların,
Likopenin
Diğer faydalı bileşenlerin,maddelerin ORANI ne?
Mesele farkındalığa vesile olmak...vesselam...
|