Geçen yıl sezon başı kahvede yağın fiyatı 30 liraları geçecek ona göre verin yağı diye konuşuyorlardı. Bir sene önce başlayan fiyat artışı baş döndürerek gidiyordu ama ekonominin gerçekleri firene bastı. Sezon sonu yağını 8,5 tl. ye toptana vereni duydum.
Bu sezon başında bir tanıdığım Ayvalık yağı getirtiyorum ( herkes ya amca oğlu ya da yakın başka akrabasının yağhanesini söylediğinden baktığımız husus bir yıl önce gelen yağın kalitesi) tenekesi 125 lira dedi ( 5 kg.lık) ondan aldım, bir sonra Akhisar yöresinden gene güvenilir bir yağ geldi tenekesi 100 liradan. Bir başka yağı ise toptancılık yapan bir satıcı getirdi 5 kilosu 60 lira. Körfez tarafının olan bu son yağ sızma diye satılan riviera yağ olduğu kesin ama kızartmalara uyabilecek bir yağ. Biraz önce köydeki komşumu aradım yağı kaçtan veriyorsunuz diye " yağım bir numara, asiti 0,5 den aşağıda biraz fiyatlı ama litresi 20 den veriyorum dedi.." ki sahiden titiz bir üretici. Ailece toplar vaktinde sıktırır muhafazası da iyidir üstelik bu sene taş baskıya sıktırmış...
Bunun yanında ülkenin Tariş'i var, Kristal firması var. Bu ve benzer güvenilir kuruluşların kampanyalarını sıkı takip eden kişi 20 lira civarında sağlıklı ve kaliteli zeytinyağını satın alabilir.
|