View Single Post
Eski 03-02-2018, 16:18   #689
Selma_321
Ağaç Dostu
 
Selma_321's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 937
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ Mesajı Göster
Açelya sıkıntılı bir bitki tıpkı gardenya gibi kaprisinden geçilmiyor.

Benim açelya maceram mazide kaldı Zaten artık ilgimi de çekmiyor, çok naz aşık usandırır diye boşuna dememişler.

Açelya bir süre sonra zaten bozulmaya başlayacak sizi üzmek istemem ama böyle. Şimdi saksı değiştirmeyin çiçeklerinin tadını çıkarın, bozulmaya başladığında asitli toprak seven bitkiler için olan toprak bulabilirseniz alın toprağını yenileyin.

Dolgun görünsün diye bir saksıya 4-5 çelik beraber dikiliyor hormonu da basınca o gördüğümüz çiçekli açelyalar ortaya çıkıyor.

Çok eskiden kurcaladığım açelya başlığında bozulan açelyalar için ev içinde mini sera yapan arkadaşlar oluyordu (sehpayı ters çevirip açelyayı içine bırakıp sonra da şeffaf poşetle sarmak gibi). Açelya nemli, serin, yer sever, ph'ı düşük toprak o da olmuyorsa su ve vitamin ister. Bütün bu şartları sağlayıp yaşatmayı başarsanız bile eskisi gibi görkemli olmuyor. Ha bir de nemlendirmek için günde bir iki kere su fısfıslayın, yaz sıcakları özellikle ölümcül oluyor.

Bu sitede bir tek Güler ablanın balkonunda ağaç olmuş bir açelya görmüşlüğüm var. Onun tecrübelerini de dikkatlice bir okuyun tavsiye ederim.

Sizi yılgınlığa kaptırmak için yazmadım bütün bunları, başımdan geçenlerden öğrendiklerim bunlar. Ama siz pes etmeyin belli olmaz belki sizi sever
Çok teşekkür ederim... En iyisi hiç dokunmadan yaşadığı kadarınca tadını çıkarmak. İki tanede gardenyam var ta ne zamandır tomurcukta hala ne büyütüyor tomurcuğunu nede öldürüyor.. Beklemede..

Selma_321 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön