View Single Post
Eski 01-02-2018, 09:25   #20
arslanereli
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2014
Şehir: sakarya
Mesajlar: 142
Sayin ustadlarim
Fikirleriniz cidden cok faydali birebir olmasa bile mutlaka bir alinti kullaniyorum ve her gun biraz daha ileri gitmeye calisiyorum. Simdiye kadar ogrendigim birkac sey var.
1. Sistem ne kadar buyurse calismasi da dertleri de hastaliklari da siki tilari da o kadar farklilasiyor. Ustadlar kendileri bir seyler deniyorlar bastan sona bu forumda okumadigim cok az konu vardir. Butun konulari okudum bazilarini sonuna kadar okumamisimdir sadece. Ustadlar balkonlarinda veya teraslarinda denemeler yetistirmeler yapiyorlar cok da faydali fakat sadece temel yetistiricilik bilgileri acisindan ilerleme kaydediliyor. Bunum disinda sistemi buyuturseniz veya ticari dusunurseniz bu bilgilerin ustune mutlaka yeni ve kendi deneyimlerinize dayanan bilgiler eklemek zorundasiniz.
2. Nasil sistem.uygularsaniz uygulayin ( durgun su, akansu, perlit vs.) topraksiz tarimda sikinti yasayacaksiniz. Besin konusunda. Tahminim tek sartla yasamazsiniz o da dort dortluk bir sera ile. ( sicakligin 25 derece sabit havalandirmasinin super oldugu mukemmel bir serada. ) bunun disinda mutlaka sorun yasanacak. Bitki hicbir zaman besini ayni oranda almiyor. Sabah ile aksam, iki saat once ile iki saat sonrasi bile farkli. Ph degerine gore ortamin nemine gore gunesin konumuna gore isigin derecesine gore her sey ama her sey bitkinin besin almasina etki ediyor.
Care?
Ya urunu durduracaksiniz yavas buyuteceksiniz ki urun topraktaki gibi 70-90 gunde buyurse topraksiz tarim cok mantiksiz bir yatirim olur. Ya da urun hem hizli yetisecek ve siz de seranizin durumuna gore seranizi destekleyeceksiniz urunun besin almasini hemde dengeli almasini saglayacaksiniz. Otomasyon sistemleri burada caresiz bence. Sayet bir otomasyon sistemi olsa tum besinleri tek tek olcup suya katsa o zaman eksilen besin tamamlanir belki ama bitkinin almasini otomasyon sistemi saglamaz. Mukemmler bir sera ise bugun itibariyle isitmasi dahil 500-600 bin tl ye cikar. Yetmedi birde isletmesi var ki katmadegeri yuksek bir urun yetistirmiyorsaniz surumunuz cok degilse ve kendiniz pazarlamiyorsaniz zaten bu yatirim para kazandirmaz. Bu haliyle topraksiz yatirim karli bir yatirim degildir. Avrypa evet topraksiz tarim yapiyor fakat bizim kulturumuz ve sartlarimiz onlardan cok farkli. Oncelikle girdi maliyetleri onlarda cok dusuk. İkincisi onlar pazarda daha iyi fiyat aliyor. Ucuncusu bir marul orneginden yola cikayim bizde pazarda en buyuk marul secilir yapragi cok olmali. Ben 400 grami bulmaya calisiyorum. Pazar 700-800 grama kadar cikiyor. Bir arkadasim gecen yil gelmisti hollandadan orada toprakta marul yetistiriyor. Biz 170 gram olarak satariz diyor. 180 gram olursa market mali iade eder diyor. Aradaki kultur farki. Dolayisiyla avrupa hep tipraksiz marul yapiyor diye konusmak bana gore biraz sacma cunku yaristigimiz kulvarlar cok farkli.
****** bu kadar serzenisten sonra ben yine de topraksiz tarim yapiyorum yapacagim da 24 saat gozetim ve her gun yeni bir tecrubeyle. Maddi olarak cok can yaksa da ilerlemeye devam edecegim.

arslanereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön