View Single Post
Eski 30-01-2018, 14:41   #49
Musa Gündoğan
Ağaç Dostu

Musa Gündoğan's Avatar

Giriş Tarihi: 21-11-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi besiktas Mesajı Göster
O zaman benim izlediğim videolarda ve bazı kaynaklarda bu işi yanlış yapıyorlar. Kimisi pullukla komple devirip yeşil gübreleme yapıyor kimisi çim biçme makinası gibi makine ile kıyıp toprağı alt üst ediyor. Sizin dediğinizde de yeşil olarak biçip toprak üzerinde çapa vs. gibi birşey yapmamak.

Yeşil gübreleme yaptıktan sonra samanla malç mı yapmayı öneriyorsunuz?

Sonbaharda çapa gerekecek sanırım tekrar tohum ekimi için?
bu söylediklerimi okuduğum kitaplardan yorumlayıp söylüyorum ayrıca bu bilgilerin daha doğru olduğuna da inanıyorum. yeşil gübre adı üstünde canlı(yeşil) dolayısıyla ölmeyen bir şeyi toprak üstünde tutmak daha mantıklı. alt kısma koyduğunuzda çürüme oksijensiz ortamda olacağından mantar olma ihtimali bulunur. üst kısmına atarsanız çürüme oksijenin de yardımıyla daha hızlı olacaktır. ve pek çok hastalığın oluşma riski de düşecektir.

sonbaharda çapa gerekmeyecektir çünkü çapalama çoğunlukla topraktaki yabani otları yok etmek içindir. eğer yabani otlar olmazsa doğal olarak çapaya da gereksinim duymayacaksınız. yabani otun olmaması olanında ölmesi için malç kullanmak gerekir.

malç içinde pek çok denemede japon fukuoka yarı kırılmış saman saplarını öneriyor. tam kıyılmış saman toprağın hava almasını engelleyebildiğinden önermiyor. (denenmiş yöntemler) yarı kırılmış saman balyalarını da rastgele serpiştirerek uygulayın bir düzen dahilinde sınırlamayın. bu şekilde olduğunda sizin sebzeleriniz boğulmadan çok daha rahat büyüyebilir.

ilk başlarda kullanılacak olan yeşil gübre size temel olarak malç görevide görecektir. ancak yeşil doğası gereği ışıktan da çok çabuk etkilendiğinden geri dönüşümü hızlı olur. saman sapları ise sarı olması ya da çok açık renkli olması sebebiyle ışık yansımasını ve toprağın ısıl dengesini daha rahat sağlamaktadır.

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön