Bu gerçekten iki ucu ateşli bir değnek haline geldi forumumuzda.
Bilerek ve isteyerek değil ama msn ve telefon mesajları kaynaklı daha çok genç arkadaşlarımızın (ben kendi oğluma da tepki veriyorum bu konuda)kullandığı tuhaf dil benim fena halde gözümü ısırıyor.
Genelde çok özenli ve kırmadan yapılmaya çalışılan uyarılar, öyle tepkiler(ki bazen gerçekten sabır taşıracak ölçüde) alıyor ki hayret ediyorum. Bu nasıl bir alınganlık ve eleştiri hazımsızlığı diye. Bu yaşımda ben, bana yapılan bir uyarıyı, kızsam dahi önce bir özeleştiri süzgecinden geçirmeye çalışıyorum. Sonra eğer haksızsam, susup oturmayı tercih ediyorum. Haklı olduğumda da bunu kavga yoluyla değil anlaşma yoluyla doğrulamaya çalışıyorum. Sonuçta bu forumda bir dostluğu yaşamak adına, kazanacak olan yine ben olacağım çünkü. Nedense bu gözardı edilip birden iş hakaretlere kadar vardırılıyor.
Geçenlerde bunun çok somut bir örneği yaşandı. Sevgili Mine Hanım, gerçekten hiç elden bırakmadığı kibarlığıyla bir uyarı yaptı, yeni bir üyeye ve aldığı karşılık benim kanımı dondurdu. "Aman sanki çok mu önemli bir sitesiniz ne o öyle türkçe falan" gibi saçma sapan ve amacını aşmış garabetlikler vardı, şimdi tam hatırlayamasam da.
Daha önceden de ilk üye olduğumda hasbelkader içine düştüğüm seviye yoksunu bir tartışma, günlerce özellerimize varana dek bizi rahatsız etti.
Bu arada ben de yaşadığım bir iki olaydan söz etmek istiyorum bu konuda belki bir çözüm getirebiliriz diye.
Önce bir üyemizden özelime bir yazı geldi ve sırf bu uyarılardan çekindiğinden mesaj yazamadığını iletti. Verdiğim küçücük bir cesaretle şimdi aramızda ama yazım kurallarına da dikkat ederek.
Yine bir üyemize, hiç üzerime vazife değilken, uyarı almaması için özeline (çünkü kasıtlı yapmadığından emindim) ufak bir yazı yazdım. O da bana teşekkür ederek şimdi keyifle forumda yazılar yazıyor.
Bu iki üye gerçekten üzerlerine düşeni yaptılar. Ama son yaşadığım bir olayda; çok genç bir üyemiz yine uyarı çekincesi ile foruma yazmak istemiyor. İki üç gündür çabalamalarıma karşın istemiyor. Bu üyenin çektiği çok güzel fotoğraflar var ve potansiyel olarak da önemli bir paylaşımcı olacak. Ama işte onları bana gönderiyor, forumdan çekiniyor.
Ben başından bu yana herkesin uyarı yapmasını, çok doğru bulmadığımı söylemeliyim. Her ne kadar iyi niyetle olsa da tam bir konuda yazma eylemini yapmış bir yeni üyeye, herhangi birinin " seni şuraya davet ediyorum" türünden bir yazısı açık söylemek gerekirse konu doğru bile olsa (ki yüzde yüz doğru), ama bana hoş gelmiyor.İçimden ben olsam şimdi "hadi ya, sen kimsin derdim" diyorum. Ki sanıyorum tepkiler, biraz da bu yüzden oluyor.
Bu işle ya sadece yöneticiler ilgilenmeli, ya da yöneticilerin işi başından aşkın ise; görevlendirilecek kişiler oluşturulmalı. Bu tepkiyi biraz daha azaltır gibime geliyor.
|