View Single Post
Eski 14-01-2018, 10:32   #88
nk_tarim
Ağaç Dostu

nk_tarim's Avatar

Giriş Tarihi: 18-06-2016
Çilek Bitkisi İçin Yetiştirme Ortamlarının Karşılaştırılması

Merhaba,

Malum bizim planlarımız uzun zamana yayılıyor Bu zaman boşluklarında esas iş olan "bilgi"yi değerlendirme üzerine fırsat yakalıyorum. Farklı yetiştirme ortamlarında çileğin gelişimine dair bir çalışmaya denk geldim. Arizona Üniversitesi Tarım ve Yaşam Bilimleri Koleji'ne ait.

https://cals.arizona.edu/strawberry/...ubstrates.html

Granüle taşyünü,
100% kokopit,
50% kokopit+ 50% perlite,
70% kokopit + 30% perlite vb farklı materyaller ve farklı yüzdelerle denemeler yapılıp değerlendirilmiş.

En yüksek büyüme ve verimin perlit yüzdesi yüksek olan ortamlarda olduğunu ifade ediyorlar. Bunun da çilek kök yapısının oksijen ihtiyacına bağlı olarak yüksek gözenekliliğe sahip olan perlitin iyi bir havalanma/oksijenlenme sağladığı şeklinde ifade ediyorlar.

%100 kokopit ortamının en düşük gelişme gösterdiği ifade ediliyor. Fotoda görüldüğü üzere. Tabii ki farklı kaynaklardan tedarik edilen kokopitin farklı özellikleri olacaktır. Bunu da belirtmişler

Ayrıca kök ortamının pH değişimi ile ilgili olarak "Hidroponik ortamda aktif büyüme gösteren kök sistemlerinin H+ iyonu ile NO3- iyonlarını beraber aldıklarını ve bu durumun pH değerinin yükselmesinin temelini oluşturduğu" şeklinde bir ifade var sayfada. Daha önce forumda ya da farklı kaynaklarda denk gelmişimdir ancak kök ortamı ve pH değişimi ile ilgili benim için önemli bir pekiştirme oldu bu bilgi.

nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön