Beş dönümlük bir alanda bulunan 120 kadar zeytine elektrik kabloları ile damla sulama hattı döşedim. Arazinin tamamı oldukça eğimli sayılır. En üst kısımda bulunan 4 tonluk bir havuzdan 22 mm'lik bir ana boruyla suyu aşağıya ağaçların bölgesine indirdim, oradan da 6 metre aralıklarla dikilmiş olan ağaçlara 14 mm'lik sıva altı elektrik borularıyla dağılımı yaptım.
Arazide su ve elektrik yok. Sulamayı on yedi yıldan beri benden başka kimsenin kullanmadığı bir dağ çeşmesinden yapıyordum. Havuza 30 metre uzaklıkta olan çeşmenin arık suyunu bir hortumla taşıyarak biriktiriyordum. Ancak bu sene Mayıs ayında çeşmemiz (ilk kez olarak) tamamen kurudu. Şimdi havuza suyu 3 tonluk tankerle getirtiyorum. Haftada bir tanker geliyor.
Havuz, bahçenin en üst kısmında olduğu için su oldukça basınçlı geliyor ve deliklerden şiddetli aktığı için toprakta derin çukurlar oluşturuyor. Deliklere 1-1,5mm'lik teller sokarak suyun akışını biraz dizginledim. Kendime, "bu kadar Mc Gavyer'lık yeter" dedim ve bu hafta Sütçüoğlu'ndan 100 adet, ayarlanabilen damlatıcı musluğu aldım. Pazarlıkla 40 kuruştan 27 kuruşa indi.
Hafta sonu onları takacağım.
Benim sorunum şu: Havuza gelen su dere suyu ve haliyle tıkanmaya neden olacak katı maddeler yönünden oldukça da zengin.
50-100 mikron süzebilen yıkanabilir çelik kartuşlu filtreler uygun olur mu?
Ve ekonomik olarak nerden alabilirim?
Bazı arkadaşlar ne yaparsam yapayım yine de zamanla tıkanacağını ve eskiden babaannelerimizin kullandığı un eleği+tülbent (bizim oralarda dastar da derler) formülünü önerdiler.
Bol yağmurlu günler.