View Single Post
Eski 16-12-2017, 11:55   #86
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Sardunyayı iklime göre bakmak gerekiyor. Sizin oralarda kışın korumalı ortamda bulundurmalı. Aşırı yaz sıcaklarında da yarı gölge alana çekilmeli.

Akdenizde bahçeye diktiğiniz sardunya çalı formunu alabiliyor ve bahçede kışı atlatabiliyor yazları ayılıp bayılsa da sonbaharda tekrar coşuyorlar.

Burada saksıda yaz sıcakları ve nemi çökünce tamamen gölgeye çekilmeli, gölgede dahi çürüme noktasına kadar gelebiliyor hatta çürüyorlar.

Teneke saksılarda yarı gölge alanda dahi mutlu sardunyalar gördüm bahçelerde, kerpiç duvar üstlerinde. Tenekeler genellikle ahı gitmiş vahı kalmış türden kırık dökük. Bitkilerin hava alabiliyor olmalarına ve tenekenin pasından istifade edebiliyor olmalarına bağladım bu durumu.

Plastik saksıda kışı çıkarıp yaza ulaşanlardan yaz sonu 10 saksıdan 7'si kesin mevta. Sardunyaya kışı atlatması daha kolay burası için. Kışın aldığım 12 tür sardunyadan iki sene öncesinde birkaç saksıdan başkasını yazdan çıkaramadım. Bu yaz da anlattığım gibi kök çürüğü ilacıyla atlattırabildim.

Yine de yazın iki ay aşırı sıcağını saymazsak sardunya Akdeniz'de daha mutlu bence. Temmuz sonu-ağustos hariç marttan temmuz ortasına kadar çiçekli, sonbaharda eylülden sonra çiçekli, kışın ise havalar ılık gittiğinde -benimkiler şu anda öyle- yeni filizler sürebiliyorlar.

Her yaz "almayacağım" desem de kış gelince mutlaka kadroya yenileri dahil ediliyor.

Sayın poweralpha, benim bahsettiğim durum seradan alınan bitkilerin sıcak, nemli yaz ve soğuk kış koşullarındaki dayanıklılık durumları. Seradan aldığım bitkileri eve gelir gelmez, çiçekli de olsa mutlaka saksı-toprak değişimi yaparım. Sera koşullarını düşünerek onları benim ortamıma alışana kadar takip ederim, düzenli besin veririm, ışıklı, yarı gölge, gerekirse tam gölge olarak ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırım.

Ama yaşadığınız yerdeki ortamlardan alınan bitkilerde bu kadar ihtimama gerek kalmıyor zaten adapte olmuş oluyorlar. Hatta benim standart uygulamalarım -atağa geçmelerinden anladığım kadarıyla- onlara prenses gibi hissettiriyordur, çünkü genellikle aldığım yerde durumları perişan oluyor.

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön