Geçen yıllarda 31 saksı sardunyam vardı.
Bahçe ve sakız sardunyalarım yaz sıcaklarında çürüdüler, aslında bahçede ve yarı gölgede olsalardı Akdeniz havzası tam sardunya ülkesi.
Aşırı sıcaklar başladığında ne kadar gölgeye alsam da saksıları, yine de ölüyorlar. Plastik saksılarda havasız ortam ve cehennem sıcağı ve sulama hataları kök çürüğü yapıyor.
Canan sardunyalar hem daha dayanıklı hem de daha estetik geliyor bana. Artık bahçe ve sakız sardunya almıyorum.
Geçen yaz köye giderken komşuma emanet etmeden önce kök çürüğü ilacı ile suladım sardunyaları ve kök çürüğü hassasiyeti olanları. Bir ay sonra geldiğimde hepsi sağlamdı, bir kere daha kök çürüğü ilacı ile suladım ve tekrar köye döndüm eylül başı geldiğimde yine hepsi sağlamdı, bir süre sonra bir tane melek gözlü canan sardunyamı kaybettim şimdi 13 saksı ile yola devam ediyorum. Artırma niyetim yok.
Şu an kaktüs-sukulent, renkli yapraklı bitkiler, soğanlılar(yumrulu,rizomlu), sardunyalar ve kokulugillerle kendimi sınırladım
Not: Bir dükkanın önünden aldığım sakız sardunya iki yıldır hayatta (dalından sana da göndermiştim) seradan aldıklarım öldü. Yaşadığınız çevredeki bitkilerden alından çelikler, tohumlar ve yumrular daha güçlü oluyor.