Bir
paylaşımımda yazdığım mikroorganizmaları görmek için Mammillaria polythele Inermis kaktüsümün en üstündeki beyaz lifli yapıdan cımbızın ucuyla çok az miktarda aldım ve mikroskobun altına yerleştirdim.

bakteriler kümeler halinde hareketsiz durmaktaydı.
ardından çok az miktarda su verdim ve tüm bakteriler hareketlendiler aktif hale geçtiler.
liflerin çok az kalınlığından dolayı lam lamel arası boşluk kaldığından bıraktığım su zamanla kuruyordu bu nedenle bir kaç kez kuru iken hareketsiz kümeler halinde durdukları su verdiğimde ise tekrar hareketlendikleri görülebiliyor.Bu bakımdan sulamanın ne denli önemli olduğu anlaşılıyor.görüntülerde biraz uzaktan çekilmiş gibi görünsede çeşitli büyütme oranlarında gözle görülemeyen çeşitli çeşitli mikroorganizmalar hayli net şekilde gözlemlenebiliyor.Öyle sanıyorum ki bunlardan bazıları yararlı bazıları zararlı bakteriler ve bazıları bitkiye bazıları toprağa ait bakteriler.Bunun yanında zararlı organizmalarda aktif hale geçtiğinden hem faydalı bakterilere hemde bitkinin çeşitli bölgelerine zarar veriyor.Bazı nematodlarıda gözlemledim.yüze yüze heryeri dolaşıyorlar dalıyorlar çıkıyorlar geziniyorlar.Muhtemelen bitkilerin yüzeyine saplanıyor ve bitki üzerinden besleniyor.Kaktüsün tepesinde ne işi var şaşırmadım değil.Ya toprak ilave ederken fln topraktan bulaştı ya verilen sudan bulaştı ya da kökten hareket ede ede tepesine kadar ulaştı.çok küçük mesafeler kat ediyor gibi görünsede yılda 1 metre kadar ilerliyormuş.Sayıları o kadar çok ki gerek liflerin üzerlerinde gerekse lam lamel üzerinde görülebildiği gibi lifin değdiği her yerde bakteriler bulunmakta.Bu nedenle kaktüslerin susuzluğa dayanıklılığını avantaj bilerek mümkün olduğunca az ve seyrek sulamak bitki sağlığı açısından hayli önemli. toprağın çok ve sık sulanması toprağın nemli kalması mikroorganizmaların hem aktivitesini hemde populasyonunu arttıracak ve bitkinin hastalanması ve çürüyüp kaybına kadar süreç gidecektir.Yine öyle sanıyorum ki ilaçlarla vs. bakterilerin hepsini yok etsek bu kez bitki topraktan gerekli besinleri alamayacak yine bitki kaybedilecektir.Bu bakımdam her bitki ve kök sistemi muhtemelen toprak içersinde kendine has bir ekosistem kuruyor zamanla bulunduğu yere uygun şekilde yaşamını devam ettiriyor.Yeterki doğal ortamında olmayan şartları yaşamasın, sık ve gereğinden fazla su ile denge bozulmasın.