View Single Post
Eski 11-12-2017, 12:28   #21
BayEğrelti
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-11-2017
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Bir fizikçi olarak yerçekimi içeren yazıyı okuyunca içimden yazmak geldi
Sayın denizakvaryumu; affınıza sığınarak,kendi halinde bir fizikçi olarak bir iki kelime söylemek isterim.Domates için köklerin amacı toprağı sarmalayıp içindeki besini vücuda taşımak değilmidir?Köklerin toprak derinliğine gitmesi **** yayılmasında yerçekiminin direkt etkisi yoktur.Kökler yerçekiminin etkisi ile büyüyemez mantığı ile bakarsanız başaşağı bakan domates fidesinin yerçekimi ile yukarı kıvrılma yerine toprağa doğru yani yerçekimi yönünde büyümesi beklenirdi.Ben burada mantık hatası görüyorum.Bence yanılıyorsunuz.
Yalnız;yerçekiminin makro boyutta köklere değilde kovanın genel kütlesine uygulandığı göz önüne alınırsa sanırım domates büyüdükçe yani kütlesi arttıkça kovanın bağlı olduğu iplerdeki gerilme artacaktır.İş sağlam bir iple bağlamakla çözülebilir.Saygılarımla.
Sayın eylems;

Burada bir mantık hatası değil, aksine tam olarak mantıklı bir soru örneği var. Sayın denizakvaryumu'nun bahsetmek istediği şey bitkinin uyartının yönüne göre yaptığı yönelim olan tropizma hareketlerinden, geotropizma (Gravitropizma) hareketidir, yani bitkinin yerçekimine karşı tepkisidir. Genellikle bitki kökleri geotropizma (yerçekimi yönünde hareket), gövde ise negatif geotropizma gösterir. Yani bitkilerin geneli yerçekimi yönü tersinde kök salamaz, gövde de yerçekimi yönünde uzayamaz, bu durumda bitkinin yerçekimi etkisinin tersi yönünde nasıl kök salacağını merak etmiş Sayın denizakvaryumu. Benim de epey merak ettiğim bir konu haline geldi, en kısa zamanda deneyip sizleri de bilgilendireceğim. Esen kalın. (:

BayEğrelti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön