Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sûz-i Dilârâ
Tripsli frezyayı söküp atman lazım, hepsine olmasa da çoğuna bulaşıyor.
Acizane tavsiye, Ankara iklimine kaktüs daha uygun sanki, en azından yormuyorlar, yer kaplamıyorlar, bitti, böcekti uğraştırmıyorlar (ya da çok az), sulamasına dikkat et yeter (dinlenmiş su) ve kaktüs gübresiyle mutlu bitkilerin olacaktır.
Soğanlı bitkiler bahçesiz çok zorluyor bizleri, ben bu sene dona dayanıksızlar hariç hepsini köydeki bahçeme taşıdım. Birinci sene olmasa bile ikinci sene soğanlar küçülmeye başlıyor. 40 kadar zambak soğanından 8-10 tane bir şey kaldı ikinci seneye; baktım onlar da 3. seneye çıkmayacaklar teyzenin bahçesine geçici olarak diktim. Taşınırken sökerim diye.
|
hemen hemen tüm bitkilerimde trips mevcuttu. mekanik olarak mücadele etmeye başladım. pek çok bitkinin yaprağını sıfırdan kestim. tripsleri gördüğüm yerde öldürüyorum. arap sabunundan felan etkilenmiyorlar.erginleri uçabildiği için hiç birşekilde yayılmasını engellemek mümkün değil.
bazı bitkileri tercih etmiyorlar.mesela sardunya üzerinde ne kırmızı örümcek ne de trips görmedim. yaprak bitleri de olmuyor.bu bakımdan mücadelesi biraz daha kolaylaşmış oluyor.
kaktüslere oldum olası hiç ısınamadım. ben dokunabildiğim bitkileri seviyorum daha çok
soğanlı bitkilerin güz tarafı zor. zambak lale nergis sümbül gibi soğanlar saksılarda uzun ömürlü olmuyor. ya da çok profesyonel bilgi deneyim ve bakım gerektiriyor.Bende başta pek çok güz soğanıyla başlamıştım. kimi çiçek açmadı kimi seneye kalmadı...