Sayın camouflage.
''gaza gelmenize'' sevindim. Çünkü sonunda ortaya güzel birşey çıkacak ve sanırım siz de çok mutlu olacaksınız..
Sorunuza gelince ; Bu sayfalarda hikayesini okuduğunuz ilk ev için izin almadım. Zira evin dış duvarları sağlamdı, bir ilave ya da değişiklik yapmama gerek yoktu. Balkonun olduğu yerde de daha önce de balkon varmış, dolayısı ile sadece evin dışı sıvandı.Ancak içeride birçok değişiklik oldu ama yinede iç duvarlara dokunmadık. Bu yüzden hiçbir yerden izin almadan işe başladık. Sadece muhtara haber verdik. ama zaten ustalardan biri de köyün muhtarı idi..
Süreç içinde kimsede bize birşey sormadı...
İkinci ev için durum farklı idi, çünkü ev oturulacak durumda değildi,iç duvarlar yıkılmıştı.içi su almıştı vs.vs. ayrıca 2 mt kadar da genişletmeyi düşünüyordum. (Benim biraz mazoşist bir yanım vardır: Her zaman kurallara uyarım, vergilerimi düzgün öderim,yasaların kaçamak yollarını aramam falan.) Bu yüzden köye önce mimar arkadaşlarımı getirdim,Sonra ilçe özel idaresine gidip niyetimi anlattım.Onlar beni İl özel idaresine gönderdiler. Bu arada belediye, elektrik idaresi gibi ne kadar resmi büro var ise hepsini ziyaret ettim vee: 2013 yılı rakamları ile inşaata başlamadan önce harcamam gereken paranın yaklaşık 12-14000 TL olacağını öğrendim. (Bu paranın içinde zemin etüdü, harçlar, projenizin o bölgedeki bir mimar tarafından imzalanması, her aşamada kontrol için gelecek olan kontrolörlerin yol vs. masrafları gibi şeyler var.)
Tabii doğal olarak inşaattan vazgeçtik. Başta eşim olmak üzere. köy muhtarı dahil herkesin '' Buraya kimse gelip bakmaz,köy yeridir, biz köy defterine tadilat diye yazarız,sen başla, çabucak işin biter, izin almaya falan gerek yok, zaten herkes izinsiz,habersiz ev yapıyor,arayan soran yok.'' demelerine rağmen, ne olur ne olmaz diyerek inşaattan vazgeçtim.
Ama bu baharda, bildiğiniz nedenlerden, orasını içinde oturulur bir hale getirmek istedim. Evi genişletmekten vazgeçtim. Duvarları tamir edip,çatıyı yeniliyorum.Eğer bir aksilik çıkmaz ise kış sezonunda iç duvarları sıva ile düzeltip, zemine beton atarak bitirmeyi planlıyorum. Elektrik tesisatı için önceden hazırlanmış bir projemiz vardı. o projeyi kullanarak elektrik işini halledebileceğimi de öğrendim. Bu bölgede su köyün malı gibi. Muhtara müracaat edip suyunuza ana hattan evinize kadar getiriyorsunuz. Bir kontrol saati bağlayıp kullandığınız suyun bedelini köy tarifesinden muhtarlığa ödüyorsunuz.
Biraz uzun, belki de gereksiz şeyler yazdım ama detaylı anlatmak istedim.
Netice olarak; Ben izin almadım,Sizin de yazdığınız gibi bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyor ve mevcut planda da bir değişiklik yapılmıyor. Zaten 50-60 yıl önce yapılmış köy evlerinin bir planı da yok...
Son bir not : Sizin oralarda nasıldır bilmiyorum ama bizim bölgede tadilat veya inşaat planlarını bir mimar dostunuza yaptırmış olsanız bile, yerel bir mimarın projeyi tasdik edip imzalamasını istiyorlar. Bunun için de benim görüştüğüm mimarlar benden 4-5 bin TL istemişlerdi...
Umarım yazdıklarım size yararlı olur. İşlerinizin rast gitmesini dilerim....
|