View Single Post
Eski 13-09-2007, 11:09   #1600
Güler
Moderatör

Güler's Avatar

Giriş Tarihi: 26-04-2007
Sevgili nevsune, sen o işi bana sor. O kadar severim ki anlatamam. Arkadaşların dediği gibi adı Trabzon Hurması. Benim bahçemde 3 agaç var.
Bana çocukluğumu hatırlatır. Emirgandaki evlerin çoğunda vardır, ve ben hepsini izinsiz ziyaret etmişimdir okul çıkışlarında. Anneme, babama da çok şikayet gelmiştir bu hususta ama aldıran kim. Ağaçların yaprakları tamamen dökülür ve onlar çıplak dallarda portakal renginde parlarlar. Sanki derler ki Güler gel bizi topla. Olgunlaşınca yerleredüşer ve istenmiyen bir görüntü verir.
O yüzden biraz ham toplarsın, saplarından bağlıyarak bir yere asarsın orada olgunlaşmasını beklersin. Eğer çok olgun yemek istersen hafifçe çatlamasını bekle, sonra sap kısmından rafadan yumurtayı açar gibi aç ve tatlı kaşığını daldır. Yok dilim dilim yemek istersen yıne de iyiçe olgunlaşsın ama bıcakla kesilecek gibi olsun. İnce ince dilimler yap dilinin üzerinde kaydır. Aman Allahım o ne zevktir. Ham iken yemesi olanaksızdır.
Bakın ben ne yapardım: Her sene 200 veya 250 tane alırdım, veya toplardım. (Bu ramazan gününde bahçelerden çalardım demeye dilim varmıyor) Rahmetli annem de toplatır parasını verirdi vallahi. Uçurtma kuyruğu gibi onları tek tek bağlar, köşkün tavan arasına asardık, sıra sıra. Ben okuldan gelince ilk ziyaret ettiğim yer, tavanarası olurdu. Çok olmuşların altından parmağımı şöyle bir batırırdım, hiç askıdan almadan ayak parmaklarımın üzerinde yükselerek emerdim, ipte saadece sapları kalırdı.
Oğluma hamile iken hergün 4-5 tane yerdim. Ben onları yerken etrafımda olanların hayretli bakışlarını hala hatırlarım. Yaa dedim ya çok güzel şeyler. Hiç düşünme çok olgunu ile denemeye başla. Sonra bir şey daha var. Onların bir dişisi bir erkeği olur. Dişileri hamken çok buruktur. Erkek olanları çok olmadan da yenebilir, tatlıdırlar, için bile kıyılır. Soyduğunda erkeklerin etli kısısmlarında ince ince çizgi gibi noktaları vardır, ve mutlaka çekirdeklidirler. Ben onlarla oyun da oynardım. Çekirdeğini uzunlamasına kes, veya benim yaptığım gibi dişinle kır, içinden ya kaşık ya da çatal gibi beyaz bir şekil çıkar. Bu da oyun kısmı-Bil bakalım çatal mı çıkacak yoksa kaşık mı?-

Güler Çevrimdışı   Başa Dön