View Single Post
Eski 01-12-2017, 22:02   #149
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Linkini verdiğiniz araştırmayı okudum. Yaptıkları çalışmada kg/da telaffuz ediyorlar fakat ne büyüklükte deneme alanı kullandıklarını söylememişler. materials & method bölümünde her parselde 10 fide diktiklerini söylüyorlar. Çalışmayı iki yıllık yapmışlar ama iki yıllık sonuçlar biribirini doğrulamıyor, yıllık verimler arasında uçurum farklar var. Sulamayı yağmura bırakmışlar, o da kafasına göre yağmış Bu bilimsel bir ölçüm ve karşılaştırma şekli değil.

Benim intibam, bu çalışma toprakta kullanılması gereken klinoptilolit miktarının belirlenmesinden hayli uzak.

Öte yandan, 80 kg malzemeyi bir dekara homojen olarak dağıtayım deseniz, her santimetre kareye bir kaç tanecik düşürmek muhtemelen büyük beceri ister. Bundan bir fayda ummak bana mantıklı gelmiyor.

Çalışma ile başka önemli bir şey de, farklı miktarlarda klinoptilolit kullandıkları toprağın ilk durumu ile ilgili. Bundan hiç bahsetmemişler ki bence çok önemli.

Benim seneler önce klinoptilolit kullanmamdaki sebep toprağın ıslah edilmesi ile ilgili bir durumdu. Klinoptilolitin yanı sıra büyük miktarda leonardit de kullanmış ve takip eden seneler içinde olabildiğince ilk 30 santime homojen karıştırmaya çalışmıştım.

Evet, bu uygulamanın çok faydasını gördüm. Özellikle kurak yaz aylarında toprağın neminin muhafazasında, çatlayıp ayrılmasının azalmasında, organik maddenin göreceli olarak yükselmesinde, senelerce hiç gübre vermememe rağmen ağaçların gelişiminde gördüm.

Zeytinde verimi etkileyen faktörler çok çeşitli. Klinoptilolit varlığı ile ilişkilendirmek pek mümkün değil. Toprak yapısının bitkiler için iyileşmiş olup olmadığına bitkinin ve genel olarak bitki örtüsünün mevsimler boyunca durumuna bakarak anlayabiliriz. Yaz boyunca bir kaç kere bel seviyesine gelen otlarla uğraşınca, hasat zamanı bir mevsim içinde fırça gibi uzamış sürgünlerden ağaçların içine girmek bile zorlaşınca toprağın bitkilerin istediği durumda olduğunu çıkarsayabilirsiniz.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön