Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Dekara iki ton doz aşımı anlamına mı geliyor? Öyle ise doz nedir, 80 kg. mı? Kim ölçmüş, nasıl ölçmüş?
Klinoptilolit neticede su tutma kaabiliyeti göreceli olarak yüksek, katyon değiştirme kaabiliyetinin yüksek olması sebebiyle pozitif iyonlu minerallerin yıkanmasını önemli ölçüde azaltan bir malzeme. Değil dekara 2 ton, 20 ton da kullansam negatif bir etkisinin olma ihtimali yok. Neticede toprağın ilk 30 santimlik tabakasını yapılandırmakla ilgili bir durum. Suda çözünmez, normal bir PH aralığında inert ve nötr bir malzeme. Organik madde ile birlikte ne kadar verilse fazla olacağına dait bir ölçüt bulunmuyor.
Kendisinin besleyici bir özelliği yok, sadece toprak düzenleyicilerden biri ve yapılan gübrelemelerin boşa gitmesini azalttığı için bir bahçedeki ikide bir gübre verme ihtiyacını da azaltır. Dekara verilecek 80 kg malzemenin böyle bir etkisinin olabilmesi ise bence ihtimal dışı.
Yeni kurduğum bahçede fidan başına 25 kg verdim 
|
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/akde...700/5000070756
Böyle bir çalışma yapılmış akdeniz üniversitesi dergisinde yayınlanmış isimleri belli olsada kimdir necidir öğrencimidir yapanlar belli değil ama hiç zeolit verilmemiş ancak sadece gübre verilmiş marul örnekleriyle gübre ve zeolit birlikte uygulanmış örnekler karşılaştırılmış .. uygulanmayan örneklere kıyasla 80 kg/ da dozda uygulamanın %15 verim artışını sağladığı sonucuna varmışlar.Benim 80 kg dediğim uygulamayı bunlarrr da 80 almışlar tesadüf.
Ben size doz aşımı derken fazla verdiğinizi kastetmiştim sonuçta toprak düzenleyici ,benim gerçekten merak etiğim nokta yukarda verdiğim örnekteki gibi bir verim artışı gözlemleyebildiniz mi ? Bloğunuzdan takip ettiğim kadarıyla zeytinlere uygulamıştınız bu yıl bir fark yaşadınız mı rekoltede? Sonuçta toprak düzenleyici sınıfında olsada gübre uygulamasanız bile toprakta yağmurla yıkanan gübreleri absorbe edip bünyesinde tutsa ve bitkinin bu gübreden yararlandığını varsayarsak bir verim artışı olmuş olması gerekir,dekara 80 kg gibi çok düşük düzeyde bir kullanımla %15'lik bir verim artışının olduğu yerde 2000 kg gibi bir doz bomba etkisi yaratması gerekir diye düşünüyorum ( esasında 80kg/da %15 verim artışı pek inandırıcı gelmedi)
http://www.rotamadencilik.com.tr/rot...runbilgisi.pdf
%42-50 gibi su çekme özelliği var gel gelelim 1 da arazi için 80 kg toprağa karıştığında çok çok küçük bir değer.
Bilemedim neye inanacağımızı şaşırdık bugünlerde

ülkenin akademisyenide sallamasyon herhalde.3 kişi yapmışlar denemeyi biriside çıkıp dememiş ki bu 80 kg 1 da için çok az ancak %15 verim artışı muazzam bir terslik var bunda filan diye.
1m3 toprak 1800 kg gelir,bu 1m3 toprağı yüzeye 1 cm serilirse, 100 m2 ye 1 cm serilmiş olur. 1000 m2'ye 1 cm toprak sermek için 10m3 toprak gerekir,30 cm toprak için hesaplarsak 30*10=300m3 toprak gerekir,yani 30 cm'lik 1 da toprak tam tamına 300*1800=540000 kg gelir.80 kg nerdeyse devede kulak kalıyor ancak 39m2/g gibi muazzam bir yüzey alanı var,heyecanla sipariş verdim kargo parasına kıyıp kendim denemek istiyorum