What the Health - Netflix
Ekteki ekran görüntüsünü "what the health" belgeselini izlerken çekmiştim. Belgesel yapımcısı Kip Andersen, Amerika'daki 4 büyük sağlık topluluğundan (Amerikan Diyabet Birliği, Amerikan Kanser Topluluğu, Susan G. Komen ve Amerikan Kalp Birliği) randevu rica edip hayvansal beslemenin kişiler üzerindeki etkileri üzerinde dernek nezdinde herhangi bir çalışma yapılıp yapılmadığını sormak için randevu talep ediyor. Randevu alabilmek şöyle dursun, telefonlarına ve maillerine dahi cevap alamıyor. Bunlar belgeselde işleniyor zaten.
Buna anlam veremeyip biraz araştırma yaptığında bahsi geçen bu 4 topluluğun da dünyanın en büyük hayvansal ürün üreticileri tarafından finanse edildiğini görüyor. Bingo!
İşler Dünya'da ve Türkiye'de de böyle ilerliyor esasen. Greenpeace buzullar eriyor der, bitki bazlı beslenmeyle ilgili hiçbir şey yapmaz. Oysaki buzulları eriten küresel ısınmanın baş aktörünün endüstriyel hayvancılık olduğunu işlemez mesela. Yalnızca imza toplar. Finansörlerine açıp baksanız belki büyük Türk şirketlerinden bazılarını görürsünüz.
Diğer yandan belgeselde özellikle peynir ve yoğurt tüketicilerinin neden bu denli bu iki hayvansal ürüne bağımlı derecesinde hareket ettiğine de bilimsel olarak açıklık getirir. Bunu ben de çokça defa düşünmüştüm. Özellikle bu iki gıda, hayvansal ürün tükettiğim dönemlerde favorimdi. Kendi cevabımı da almış oldum.
"Bahsi geçen peynir ve yoğurtta bulunan bir süt proteini olan kazein, beyindeki aynı zamanda eroinin de bağlandığı reseptöre bağlanıyor."
Her şey çok açık değil mi sizce de ?
What the Health güzel bir belgeseldir. Muhakkak izleyin, izlettirin.
|