Merhaba,
NPK hazır kompoze gübreler ile yapılan çalışmaların netice vermesi tamamen şans eseridir fikrimi tekrar dile getiriyorum. Siz NPK çalışmışsınızdır, kullanım suyunuzda Ca, Mg, S içeriği çalıştığınız bitkiye yeterli gelmiştir, yapraktan besleme de anladığım kadarıyla tamamen rasgele bir sulama rejimi ile çalışmışsınızdır bir sonuca ulaşmışsınızdır. Diğer bir kişi de aynı gübre ile farklı kullanım suyu ile farklı sulama rejimi ile çalışmıştır meyve aşamasına geldiğinde sorun çıkmıştır ya da farklı sorunlar oluşmuştur.
Şu an topraksız tarımla yeni ilgilenen bir kişi için şurada bakıyorum siz bir sonuca ulaşmışsınız ancak bir sulama programı sunamıyorsunuz. Deneme yapmak isteyen bir kişiye hangi verileri sunabiliriz bu şekilde? Bu bir yöntem değildir. Ve bu topraksız tarım da değildir. Bilimsel temelli bir yöntem uygulandığı her an aynı sonucu verir. Ve besin çözeltisi üzerine bitki ihtiyaçlarının tespit edildiği akademik çalışmalar sonucu ortaya çıkmış formülleri ve sulama, iklim şartlarını temel alarak yapılacak her çalışma neticeye ulaşacaktır ya da olası problemlere müdahalede nereye bakılması gerektiği bilinecektir.
Her ilgilenen kişi bu yolları kesin olarak aşabilir, aşmalıdır diye bir gereklilik olduğunu da düşünmüyorum.
Ülkesel bağımlılık noktasında şu bahsettiğimiz durum zaten bağımlılığın temel sebebi. "İşin ruhunu, bilimini, tekniğini kavramadan hazır gübrelerle, herkesin kendisine göre rasgele besleme rejimi uyguladığı bir topraksız tarım". Bu topraksız tarım değildir. Bana göre bir "tüketim"dir, bir üretim değildir. Ve bu forumdan yol alıp gerçek ticari işletmelere evrilen durumlar var ki işte gerçek ülke katkısı, gerçek üretim böyle bir şeydir.
Tek bileşenli hobi çalışmaları için zaten hazır hidroponik gübreler mevcut. Risksiz. Seyreltin, verin EC ayarını kullanın. NPK topuna girmenize gerek yok. Ha yok eğer biz besin çözeltimizi hazırlayacağız dersek, bu kolay değil evet. Kolay olmadığı ölçüde zevkli zaten.
Ve ayrıca forumda besin çözeltisi adına gram değerlerine kadar bilgiler mevcut. Bunlara ayıracak vaktimiz yok ise bu kişisel problemimiz. Ama bu forum topraksız tarıma dair paylaşımlar için. Ve NPK hazır kompoze gübre ya da farklı hazır gübre karışımları ile bitki besleme paylaşımları bence senelerdir bu foruma katkı sağlamış, meseleyi derinlemesine inceleyerek, araştırarak, denemeler yaparak, sonuçlar ortaya koyup bu sonuçları bir kaygı duymadan paylaşan onlarca kişiye saygısızlık oluyor.
O zaman bu forum dışında bir başlık açılsın, piyasada ki hazır gübre karışımlarını deneyen arkadaşlar orada güzelce paylaşsın. Topraksız tarımla gerçekten ilgilenmeyi düşünen bir kişi için esas önüne geçilişin bu şekilde hazır gübre çalışmaları ile konunun basit indirgenmesi olduğunu düşünüyorum. Topraksız tarım önemlidir, zordur ve güzeldir. Gerçeklikten uzaklaşmayalım, ne kadar zor ve rahatsızlık verici olsa da.
Saygıyla...
|