Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
Sayın megbilgi tabii ki yaptığınız denemelere ve çalışmalarınıza saygımız sonsuz. Hepimiz topraksız tarımı bir adım daha ileriye götürebilmek bir damla daha katkıda bulunabilmek için uğraşıyoruz. Ama her zaman dediğim gibi önemli olan işin ruhunu bilmek. bakınız yukarıda bir lafınız var kalsiyumun yüksek olduğuna inanmıyorum zira suyun EC si 0,7 diyorsunuz. Şimdi işin sırrını açıklamak için bu yetiyor. Zira 0,7 ec li su demek içinde kalsiyumu ve magnezyumu bol olan su demektir. Sudaki kalsiyumun fazla olduğuna inanmıyorum dediğinizde bitki sanki kalsiyum olmadan da büyüye bilir manası çıkıyor. Hani bir arkadaşımız amatörce bitki büyütmek için iz elementlere gerek yok demişti de bende bitki büyütmenin amatörcesi nası oluyor demiştim. Sizce bitki iz elementler olmadan büyüye bilir mi. O zaman nereye gitti minumum yasaları. Nereye gitti 300-400 yıllık çalışmalar. böyle birşey olmaz ne olabilir, olsa olsa biz bitkiye verdiğimiz iz elementlerin farkında değiliz. Bakın Üniversitelerde bitki büyüme deneyleri yapılırken içinde bor olmayan cam kaplar kullanılıyor. niye biliyor musunuz, camdaki bor besine karışır diye sizce bu düşünce akla zarar değil mi. Ancak bilim af etmiyor. o kadarcık bir borun bile bitki beslenmesine tesiri düşünülüyor. O halde işi hafife almayalım. Ha belki benim söylediklerim çok uç noktalar bu kadar uç noktalar bizi ilgilendirmeye bilir ama bilelim ki bitkinin büyüye bilmesi gelişe bilmesi için 16 temel elemente ihtiyacı vardır. biz bunun üçünü veriyor bitkiyi sorunsuz büyüte biliyorsak bu üç elementin yeterli olduğu anlamına değil diğerlerini farkına varmadan verdiğimiz manasındadır. Ayrıca topraksız tarımda tek cins gübre örneğin 20 20 20 kompoze gübresiyle her şey beslene bilir düşüncesi de yanlıştır zira beslenme , tabii ki sağlıklı büyüme besin elementlerinin birinin bitimine kadar devam eder sonra denge bozulur. Gayemiz eğer topraksız tarıma katkıda bulunmak istiyorsak bir çins gübre ile mükemmel bitki beslemek değil, bitkiyi sağlıklı max verimli mükemmel yetiştirebilmek için en güzel formülü bulmak olmalı. Herkese başarılar dilerim kolay gelsin selamlar sevgilir.
|
Hocam şimdi bu açıklamayla,topraksız tarıma başlayacakların önüne geçiyorsunuz.
Bizim gibi insanların penceresinden nasıl göründüğünü söyleyeyim.
Youtubede,merhum Levent ali beyin videosu ile bu forumu keşfettiğimi daha önce yazmıştım.Topraksız tarım sabit konu başlıklarından başlayarak,bişeyler öğrenmeye çalıştım,32 yıl önce EML kimya bölümünü bitirdim, bazı elementlerin simgesini dahi unutmuşum.Sırf bunun için okumaya devam ettim,aslında ilk aklımdan geçen direk ALT F4 oldu açıkcası.Çünki konu başlıklarının içerikleri profesyonellere hitap ediyor.Derken diğer konuları okumaya başladım,biraz cesaret aldım ve sayın Ateşkaptan hocamızın sayfasını defalarca okudum ve iyice cesaret aldım ama besin kitinde tıkandım.Sonra ara ara girmeye başladım foruma.
Sonra Sayın megbilginin bu başlığı görünce ve okumaya başlayınca,içimi büyük bi sevinç kapladı ve hergün bişeyler yazmışmı diye büyük heyecanla foruma girmeye başladım.Hem pratik hem hesaplı,kafa karıştırmıyor,çok basit geliyor insana,işlerimi güçlerimi aksatmadan, hiç bilmeyen bile bu şekilde çok rahat başlar.Ve megbilgi sayesinde ilk gübremi tohumumu ve perliti alıp başladım ve çok çok memnun kaldım.İlk defa bişey üretip yemek nasip oldu,hemde bolca yedik.Ayreten sayın megbilgiye çok çok teşekkür ederim.
Ben bu başlığın sabite alınmasını hatta sürekli başta tutulması istiyorum,aksi takdirde,sadece topraklı tarım profesyoneli sayın İsmail kuzucu gibi insanlar topraksız tarıma devam eder.
Bizler megbilgi ile 2 dal üreterek başlayıp,kudret hocamızla,Ateşkaptan hocamızla dağları üretmeye devam edelim.
Bu cennet ülkemizde dışarıya bağımlı kalmayalım.
Kusurum varsa affola.