View Single Post
Eski 21-11-2017, 00:54   #114
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Sn its_just_a_ride,

Ben Batı tıbbını reddeden biri değilim; B12 eksikliği olan etçil insanlar takviye vitamin de alabilirler.

Şehirde yaşayan insanlar gıda ormanı uygulamasını nasıl yapacak anlayamıyorum ki. Münferit uygulamada gayet güzel ama büyük nüfuslar nasıl beslenecek? Sonuçta topyekün değişen bir gıda sisteminden bahsediyorsunuz. Ben de diyorum ki bu tip bir sistemin sürdürülebilirliğini nasıl sağlayacaksınız (sorunun büyük bölümü sürdürülebilirlikten kaynaklanıyor)?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride Mesajı Göster
Sn. birnefestoprak, gıda ormanı uygulamasını 500 metrekare bahçesi olan müstakil evinizin bahçesine de kurabilirsiniz. Orman kelimesi ormanı çağrıştırıyor elbette ancak doğrudan yabana gitmeye gerek olmuyor bunun için. Gıda ormanı uygulaması bir tasarım işi. Normalde doğada meydana gelen/gelmiş ardıllık sürecini bir tasarımla kurma işi. Birbirine karşılıklı fayda sağlayan 7 katmanı bir arada yetiştiriyorsunuz. Çatı katmanından, sarılıcı, yer örtücü katmana kadar. Konuyu dağıtmamak adına "wikipedia"dan "forest gardening" başlığını aratarak bir ileri okuma yapmanızı tavsiye ederim.

Mikro element hususuna gelince, mikro elementten kastınız nedir ? B12'den mi bahsediyorsunuz ? Hayvansal protein bildiğiniz üzere bitkisel proteinden çevrilerek hayvanın bünyesinde oluşturulan bir şey. Yalnızca B12 toprak temelli, onu da topraktaki bakteriler üretiyor. Günlük yaşamda kendimize inşa ettiğimiz steril hayatta doğrudan bunu almak mümkün değil. Meyve ve sebzeleri yıkamadan yemek bir çözüm olabilir belki, bu da yeterli gelmeyebilir. O nedenle metilkobalamin takviyesi almakta fayda var. Sıradan insanda dahi. Günümüzde bitki bazlı beslenen insanlardan çok omnivor insanlarda B12 eksikliğinin daha sık görülmesi de ayrı çarpıcı bir detay. İnsanlığın beslenme algısı çok köreldi.

Günümüz beslenmesinde temel aminoasitler ve de vitaminler, iyi organize edilmiş sebze,tahıl,baklagil ve de meyve kombinasyonlarıyla hazırlanmış bitkisel bir diyetle kolaylıkla sağlanmakta. Aklınıza takılan başka şeyler varsa özelden aynı zamanda kendisi de vegan olan bir diyetisyenin bilgilerini size ulaştırabilirim. Ücretsiz olarak aklınızda tüm sorulara yanıt verecektir başlangıçta.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön