Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194
Leonardet menşeli sıvı humik asit ile bitkisel menşeli arasında kalite farkı varmıdır. Bildiğim kadarı ile içeriğinde toplam humik-fulvik asit oranı %15 ve altında olanlar humik asit üzerinde olanlar ise humik asit sınıfına girmiyormuş ve organik gübre olarak kabul görüyormuş. Bir firmanın ürün etiketindeki değerler şöyle: Bitkisel menşeli toplam Humik-fulvik asit oranı %25 , organik made %30 yazıyor.
İki ürün arsında fiyat farkı %10-20 civarı. sorum şu; Hangi ürün Siz'ce daha hesaplıdır.
|
Artık bakanlık bitkisel olanların ruhsatında bir değişikliğe gitti,sıvı bitkisellerde humik fulvik oranı yazmayacak daha doğrusu yazmıyor artık.
Organik madde ve organik karbon miktarları ve potasyum miktarı yazmakta.Organik maddesi ve organik karbonu yüksek olan ürünün humik içeriği daha yüksektir diyebiliriz.Bitkisel olanların fulvik asit oranları daha yüksek bu da bitkiye daha hızlı bir etki sağlaması yönünden iyi çünkü carbon oranı daha düşük daha küçük birimler bu yüzden toprakta daha hızlı çözünebilmekteler.Leonardit kökenli olanlar humik asit oranı daha yüksek ve karbon oranı daha yüksek büyük partiküller bitki bundan direk faydalanamıyor daha çok toprak düzenleyici olarak kullanılmalı.
Kendi arazimizde kullanıp gördüğüm kadarıyla bitkisel olanları uyguladığınız arazi biraz daha ıslahı daha iyi olan organik maddesi yüksek olan yerde etkisini gözlemleyebiliyorsunuz onun dışında ömründe hayvan gübresi vs görmemiş yerde birazda geçirgen bir yapıdaysa toprak isterseniz bidon bidon kullanın çok fazla etki görmeniz zor daha doğrusu ben bir etki gözlemleyemedim ancak kendi yapmış olduğum humik asitte yine böyle organik maddesi düşük olan bir yerde üründe erkencilik sağladı ve meyve rengi parlaklığı tonajı çok farklıydı.Leonardit kökrnli olanların veya leonarditin farkı uzun yıllar sonunda linyit kömürünün oksitlenmesi yoluyla oluşuyor daha aktif bir yapı ve toprak mineralleriyle daha iyi bağlar kurabiliyor.Mesela leonarditten elde edilmiş fulvik asitler var bomba ancak hem zor elde etmesi hemde az,bir kaç defa denedim yüzüme gözüme bulaştırdım.Kağıttan elde edilmiş olanlar var ligno sülfatlar %70 fulvik asit ( saçaka ws ) içeriyor gerçekten etkili bir ürün toz halde.
Sorunuza cevap şu toprağın durumuna göre değişir organik maddesi yüksekse bitkisel düşükse leonardit kökenli ürün kullanmak bana göre mantıklı çünkü bu ürünlerin ana amacı toprak ıslahından çok bitki ekili vaziyetteyken bitkiye şelatör görevi üstlenerek bitkiye bazı mineralleri sağlamasını düzenlemesini ummak,söylediğim gibi organik maddesi düşük olan yerde bitkisel olanlardan hiç bir randıman alamadım aynı yerde leonardit kökenli olanların daha etkili olduğunu gördüm bitkideki bariz farklarla.Tabi ben kendim yaptım leonarditten ve yoğun bir üründü,200 litrede 45 kilogram erittim (agrolig) potas kostikle.