Chia bitkisi
Bitki türü:şifalı bitki
Bitki ömrü:*tek yıllık
Tohum Türü:*adaçayı ailesinden
Tohum çeşit adı:chia (salvia hispanica)
Tohum kaç yıldır sizdedir:Bir senedir
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Çorum
Tohumun kökeni*(size nereden geldi):yerel tohum dagıtan bir gruptan(muğla)
Tohumu ilk paylaşan:-
Kullanılan gübreler*:yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar*:yok
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:baska cesit ekilmediginden gerek duymadım
Hasat yıl ve ayı:Sonbaharda hasat edilmesi gerekirken benimki daha cicek acmak uzere(soguklara yakalanmayıp yetisirse)
Bitki tipi ve gelişim durumu:Bitkinin boyu şu anda 2 metreye yakın..gelisimi çok hızlı ve kolay oldu
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri:Chia bitkisi Güney Amerika kökenli bir bitki.Ülkemizde son yıllarda tarımı yapılmakta.Chia tohumunda somon balığından daha yüksek oranda omega-3 bulunmaktadır.Tarihcesine bakılacak olursa ilk olarak Mayalar ve Aztekler icerdigi bol miktardaki protein,vitamin ve minarellerden dolayı askerlere enerji vermesi icin kullanmislar.Günümüzde ise tok tutma özelliğinden dolayı daha cok diyet amacli kullanılmaktadır.
Yetiştirme özellikleri:Bol güneş ışığı alan yerlerde yetiştirilmeli.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:Şubat ve mayıs ayları arasında ekilmelidir.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler :Tohumların çimlenmesini hızlandırmak icin 15-20 dk içme suyunda bekletilmesi iyi olur.Ben direk viyollere ektim ve cimlenmesinde hicbir sorun olmadı.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleriİklim gereksinimleri:Edindiğim bilgilere göre uzun gün bitkisi olan chia sıcak ve nemli ortamları seviyor.Bol güneş ışığı istiyor.Aşırı gübreleme ve sulamadan kaçınılmalı..Sanırım kışın geç geldigi sıcak iklimi olan yerlerde yetistirmek daha doğru..Buranın iklimi serin oldugundan ciceklenmesi bile gecikti.Buraya uygun olmadığı düsüncesindeyim.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Sonbaharda alınması gerekiyordu.Tohum alamadım ama en azından nasıl bir şekle sahip olduğunu ögrenmiş oldum

Bu yüzden kalan tohumları merakı olanlara dağıtmayı düsündüm.10 kişiye yeter sanıyorum.

Bu da son hali tomurcukta cicek açamadı daha..
LG-H818 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi