View Single Post
Eski 24-10-2017, 19:46   #15
CornusMas
Ağaç Dostu

CornusMas's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2016
Sayın onuron

Ben de sizin kadar acemiyim aslında at kestanesi konusunda. Agaclar.net ve internette bulduğum diğer kaynaklardaki bilgileri sizle paylaşayım hemen:

1- At kestanelerini yakın zamanda toplamışsınız. Umarım güneş altında bırakmamışsınızdır. Tohumların ağaçtan düştükten sonra sıcakta ve güneşte çok kalmaması ve kurumaması gerekiyor. Kuruyan tohumlarda çimlenme güçleşiyor ve çimlenme oranı azalıyor. Eğer tohumlarınızın rengi ilk topladığınız zamanki gibi parlaksa sorun yoktur sanırım. Özellikle tohumun üzerindeki dairesel alana bakın. Buradaki renk kuruyan tohumlarda koyu gri, kahverengimsi bir renk alıyor. Tohumların parlaklığı da azalıyor. Taze tohumlarda bu alan daha açık renkte ve beyazliklar var. Tohumlar da son derece parlak oluyor.

2- Taze tohumları çimlendirmek için katlama yapmanıza gerek yok. Ben doğal ortamı taklit etmeye karar verdim. İki hafta önce (14-15 Ekim) 17x30cm boyutlarında fidan poşetlerini neredeyse ağızlarına kadar toprak, yanmış çiftlik gübresi ve kum karışımıyla doldurdum. Tohumları, tohum yüzeyindeki dairesel iz alta, yere paralel gelecek şekilde toprağa 2-3cm kadar gömdüm. Son olarak tohumları ektiğim fidanları sulayarak açık havada (Çanakkale-Biga), evin kuzey tarafında, çoğunlukla gölgede kalan bir yere koydum. Sık sık gidip kontrol etme şansım yok bu nedenle hemen kurumalarını istemedim.

3- Bu şekilde ektiğim tohumlarımın gelecek baharda çimlenmesini bekliyorum.

4- Ben 2 haftada bir gidip kurumuşlarsa sulayacağım. Ama sonbahar ve kış yağmurları bu işi benim için yapacaktır diye umuyorum.

Düzenleyen CornusMas : 25-10-2017 saat 06:04
CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön