On dönüm bahçem var elde ettiğim ürüne bakın!
4,5 kg kuru soğan, 1,5 kg nohut, bir baş günebakan.
Buğdaylarım çimlenmeden çürümüştü. Mercimekleri o kadar işaretlememe ve anlatmama rağmen yoncaları biçen komşu biçmişti. Rastgele yerlere dikilen ayçekirdekleri ya çıkmamış, ya da baş yapmamıştı. Otla mücadele için bağa gelemeyince bamyalar ve bir bölgedeki nohutlar otlara yenik düşmüştü. Kuru soğanlarımın erkekleri kırılmayınca, çoğu tohuma kalkmış ve baş yapamamıştı. Fındıkları bir tane bırakmamacasına kuşlar (Köylüler öyle diyor.) yemişti. Cevizler ve erikler geç ilkbahar donlarından dolayı numunelik de olsa meyva vermemişti. Ayvalar da numunelik meyvalar vardı. Vs. vs.
Biraz içim üzüldü ama bunları hasat etmekten de mutlu oldum. Sonuçta 250 km uzakta yaşıyordum, bahçe ile pek ilgilenmeden, ürün almak için değil deneme amaçlı ekimler yapmıştım. Olanlar ve olmayanlar bir şeyler öğretti. Kârım da bu oldu.
Ama pes etmemiştim. Bu araziden bir şeyler elde etmeye azimliydim. Hanımla beraber çoğu sınırlarda olmak üzere muhtelif yerlerdeki kuşburnuları toplamaya başladık. Toplaya toplaya ilerlerken sınırda ne olduğunu bilmediğim bir ağacın meyvaları gözüme ilişti.
Aman Allah’ım bu alıçtı!
Alıç!
İnternette fidancı dolaşırken en çok aradığım fidanlardan biriydi. Hem yetişkin, hem doğal, hem bedava. Tuttu, tutmadı, keçi yedi, sulasam mı, gübrelesem mi derdi yok.
Pek sevindim, pek.
Hemen önce tadına bakıp, sonra da toplamaya başladım.
Birkaç kilo topladıktan sonra kuşburnu toplamaya kaldığımız yerden devam ettik.
Her kuşburnu öbeği farklı bir karakter sergiliyordu. Kimi olgunlaşmış kurumuş, kimi daha yeni sararıyor, kimi ince dallı ve dikenli, kimi az dikenli, bazısı kalın seyrek dallı. Meyvaları da çeşit çeşit.
Tabiattaki bu çeşitlilik akıl alır gibi değil. Demek ki bu kuşburnular biteviye melezlenip durmaktalar. Bu ne zenginliktir!
Komşunun oğluyla konuşunca dağda bol miktarda alıç, kuşburnu ve kızılcık olduğunu öğrendik. Yerleşik hayata geçince bolca faydalanırız artık. Ben yetiştiremesem de tabiat ana cömertçe gıda ikram edecektir.
Sadece bağımızdan naylon torba dolusu kuşburnu topladık. Eve dönünce önce biraz Google çalışması sonrası işe koyulduk.
Geleneksel olarak kuşburnuların uçları kesilerek ayıklanıyormuş.