12-10-2017, 20:20
|
#6
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-03-2015
Şehir: Tokat - Niksar
Mesajlar: 1,610
|
Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa
- Bitki türü: Sebze
- Bitki ömrü: Tek yıllık
- Tohum Türü: Baharat - Kekik
- Tohum çeşit adı: Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory - Satureja hortensis
- Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıldır
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Adana
- Size nereden geldi: sn. akçabardak tan
- Tohumun kökeni : Balkanlar
- Kullanılan gübreler : -
- Kullanılan ilaçlar: -
- Hasat yıl ve ayı: 2016 ve 2017 Temmuz
- Çeşidin Hikayesi: Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette adı Sater otu, Çuprika, Çibirsi olarak geçen bitki. Özellikle Bulgaristan’dan göçen ve bilhassa da Pomak kökenli yurttaşlarımızın Trakya ve Marmara bölgesindeki bazı kırsal yerleşim alanlarında evsel kullanım için yetiştirdikleri bir baharat türüdür.
Tarhana yaparken eğer evde bebek yoksa mutlaka kullanılır, diğer çorba çeşitlerinde ve köfte harcında da kullanılır, özellikle etli yemeklerde tercih edilir, pişmiş kuru fasulyenin üzerine serpilir, haşlanmış yumurta veya haşlanmış patatesle mükemmel olur, kızarmış ekmeğin üzerine sürülen yağa serpilir...
Her baharatçıda bulamayacağınız bir çeşittir.
- Yetiştirme özellikleri:
- Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohum ekimini Nisan - Mayıs aylarında bir saksıya ya da fide tarhına gerçekleştirebilirsiniz. Daha evvel ekim yapmanıza gerek yoktur. Yeterli güneş olmadığında ince, uzun ve cılız fideler elde etme ihtimaline karşı aceleci olmamalısınız. 8-10 günde çimlenen bitkiyi ilk gerçek yapraklarından sonra yani 4 çift yaprak oluştuğunda köklerini zedelemeden daha geniş saksılara ya da kalıcı yerlerine şaşırtabilirsiniz.
- Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Çimlendirme için ön uygulama istemez. Hızlı ve kolay çimlenir.
- Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Hiçbir bakıma ihtiyacı yoktur. Normal bahçe toprağında sıkıntısız büyürler.
- İklim gereksinimleri: Ne kadar uzun saatler doğrudan güneş alırlarsa aromaları o denli yoğun olur.
- Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dallanıp budaklanan bitki 1-2 karış büyüklüğüne geldiğinde pembe, açık eflatun çiçekler açmaya başlar. Bu aşamadan sonra bitkiyi kirlenmemesi için kökü toprakta kalacak şekilde kesip , eğer gerekiyorsa yıkayıp, demetler haline getirip, baş aşağı asarak gölge ve havadar bir yerde kurutmak gerekmektedir. Eğer bitkiyi güneşte kurutursanız baharatınızın rengi kararır, açık renkli canlı bir baharat elde edemezsiniz. Pembe, açık eflatun çiçekler açan bitkiyi hasat etmezseniz birkaç hafta içerisinde tohum oluşumu başlayacaktır. Bilgiler Sn. bahcedenn den alıntıdır.
Not : Tohumlar Sn. Erdal Hoca tarafından test edilmiştir , çimlenme oranı yüksektir.
Düzenleyen Resulgur : 12-10-2017 saat 21:23
|
|
|