Bir hafta kadar önce afet şekilde doluyla karışık şiddetli yağış sonrası ara ara tekrar kuvvetli yağmurlar yağdı..
Bugün tüm ağaçları inceden inceye gezip inceledim..ağaçları çepeçevre gezdim..toplamda 30 dan fazla eşekarısı gördüğüm halde tüm fidanlıkta 2 saatlik inceleme sırasında 5 adet zeytin sineği görebildim..bunun yanısıra zeytin sineği deliği olup olmadığından emin olamadığım az sayıda taneye de rastladım..sanırım sinek vuruğu açısından minimum hasarla atlatacağız bu sezonu..
Ayrıca, köyün içine yarım saat yağan dolunun benim fidanlıkta çok seyrek yağdığına, çok minik ezilmeler olan az sayıda tanelerin olduğunu da gözlemledim..
Şiddetli yağmurlar 4 kez attığım kaolini olduğu gibi yıkamış..bundan sonra ne olur bilemiyorum..ne olacaksa olacak, yoruldum ve bıkkınlık ta geldi artık..
Denizyosununun erkencilik sağlaması nedeniyle hemen hemen yarı yarıya renk değiştirmeye başladı zeytinler..15 gün sonra simsiyah olur hepsi..
Dün en yakınımda olan, 100 kilometre uzaklıktaki kontini yağ fabrikasıyla görüştüm; ancak kasım başında üretime başlayabileceklerini söylediler..fazla geç kalmayın dedim, yoksa hiç sevmediğim ve güvenmediğim Gönen tarafındaki yağhaneye gitmek zorunda bırakırsınız beni yine, dedim..
Çünkü, bizim burada bataklıklar ve Biga Çayı etrafındaki sazlıklar tam bir kuş cenneti..eğer Balkanlar'da falan erken bir kar kış olursa sıyırcıklar hücum eder bizim buraya..milyonlarca sıyırcık bir gün konaklarsa benim fidanlıkta bir tane zeytin bırakmazlar..
Daha işimiz çok..akraba kızımız ekibi hazırladı, gözü keskin eli çabuk insanlar hepsi..orta boy zeytinlerden yağlı teneke sele yapmayı düşünüyoruz..tabi, havalara da bağlı bu..günlük güneşlik günlerde toplayabilirsek bir gün toplama yapıp ertesi gün ayıklayıp bidonlara kurmayı düşünüyoruz..acı suyunu attıktan sonra da tenekelere aktarırız..toplamda bir ton zeytin alabilecek beyaz renkli 30 adet kaliteli bidonum var..yıkadım temizledim hepsi hazır..
Dal sarsıcıyı çalıştırdım, benzini koydum kulübeye..biz hazırız artık ama bakalım işin sonu ne olacak, kısmet diyorum..
Düzenleyen pria : 04-10-2017 saat 15:28
|