iki yıl önce mücadele edip yok ettiğimizi sandığım kırmızı tavuk biti istilası tekrarladı. kümes beton ve tuğladan yapılma. dışı sıvalı ancak iç kısmı sıvasız. tabanı toprak. tünemeleri için de tahta tünek var.
tavukları dışarı çıkarıp önce kümes içerisine ateş yaktım. ateşi içeride gezdirdim. daha sonra altlarındaki pisliği kürekle alıp el arabası ile çok uzak bir yere attım. tünek tahtalarının üzerindeki pislikleri kazırken onların aralarında nasıl saklandıklarını ve ne kadar fazla olduklarını gördüm. dışarda yaktığım ateşte tezek yakar gibi onları yaktım. tünek tahtalarına da mazot sıkıp yine alevle üttüm. yumurtlamak için koyduğumunuz plastik kasanın içinde oluklarında da yuvalanmışlardı. onu tamamen yaktım kaybettim.
sonra içeriye karalastik yakıp dumanladım. mazot püskürttüm ulaşabildğim yerlere. ancak bütün bunlara rağmen biliyorum ki tamamen yok olmazlar. en azından sayılarını azaltmış oldum diye düşünüyorum.
şimdi benim anlamadığım atalarımız yüzlerce yıldır tavuk besliyorlar ahırda kümeste. acaba bu kırmızı tavuk biti o zamanlarda da var mıydı. yoksa yakın zamanlarda mı ortaya çıktı. çünkü köylülerden sorduklarım kendi tavuklarında böyle birşey görmediklerini söylüyorlar.
|