View Single Post
Eski 29-09-2017, 19:15   #1438
s.toprak
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sdcrmn Mesajı Göster
Frezyaları çok seviyorum. Soğanlı bitkiler bölümünü okudum fakat merak ettiklerim var. Frezyayı sadece belirtilen zamanlarda mı dikmek lazım? Öyleyse ne zaman dikmeliyim, çiçekleri ne kadar süre açık kalır?

Şu anda Mayıs itibariyle Ankarada frezya diksem olmaz mı? Kusura bakmayın çiçek konusunda çok cahilim Bu ikisi şu anda olmazsa diğer kokulu soğanlı bitkilerden hangisini dikebilirim? Anladığım kadarıyla tüm sene açık olan ve güzel kokan bir soğanlı bitki yok, doğru mu?
Frezya, Ankara'da çiçekçilerde renkli fakat kokusuz, çiçekleri iri, kültür olanını görüyorum. Tire'de çiçeklerin sarı renginden olsa gerek buna "Kayısı Çiçeği" derdik. Akdeniz'de "Arpa Çiçeği" diyorlarmış. Kültür bitkisi olmayan doğal frezya, ince sarı çiçekleri mis kokulu, soğanlı narin bir bitki. Sanıyorum endemik, vatanı Akdeniz ve Ege belki. Ege'de çiçeklenme mevsimi geçince artık su verilmez, yazın toprağı kurumuş saksıları üst üste bahçede bir kenarda beklerdi. Arpa-buğday ekimi mevsimi gelince, (Ekim ayı?) soğanlar çıkarılır yeniden saksılara dikilir, sulanır. Pencereden cam arkasından gelen bol güneşi sever. Yanlış hatırlamıyorsam kışın çiçek açardı. Güneş sevmesi nedeniyle bir zamanlar Ankara'da yetiştirmeyi başaramadım. Yaprakları uzadı, güçlenmedi. Hiç çiçek açmadı. Tire'de bir saksısı kocaman bir salonu mis gibi kokuturdu.
Ankara'da olur mu bilmiyorum.

Düzenleyen s.toprak : 29-09-2017 saat 19:16 Neden: düzeltme.
s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön