Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi durdu
selamlar,
tarhana yapımıyla ilgili konuları okudum. her yöreye göre **** her şehre göre tarhana yapımı değişiyor. bırakın şehri her mahallede bile farklı yapılabiliyor...
ben sadece şuana kadar baktığım tariflere ek olarak anneannemin kattığı bir agacın yapraklarınıda sizlere tavsiye edeceğim tadına ayrı bir tat katıyor....
malzemeleri;
un, tuz, salçalık biber, domates, sogan, sarımsak, tarhana otu, çötük otu, haşlanmış nohut,yogurt yani genel malzemeler... bunlara ek olarak melengiç agacı yaprağı
sogan, çötük otu, sogan, sarımsak, biber, dometes, tarhana otu, melengiç yapragı ve diger koymak istediğiniz yeşillikler hepsi bir kazanda kaynatılıp süzgeçten geçirilerek çıkan su ile yogurt karıştırlıp unla yogrulur en az 15 gün alt üst edilerek mayalandırılır...gerisi aynı zaten ....
tekrar yazayım melengiç agacı yapragı kaynatılıp konuluyor malzemeye....ayrı bir tat veriyor...
saygılarımla
durdu
|
Ooooo, Melengiç ağacı yaprağı! Melengiç ağacı antep fıstığı bitkisinin yabanisi. Aşılanınca antep fıstığı ağacı oluyor.Tire Karagöl Mevkii dağları tepeleri melengiç doludur. melengiç yaprakları tazecik filizler elle toplanır,
küçük demetler yapılır haşlanır, zeytin yağı limon dökülerek salata gibi (Turp otu, hardal
vb. gibi) yenir, nefis olur. Melengiç haşlamasının üzerine su içerseniz ağzınızda şeker tadı oluşur. Ayni filizler haşlanıp sirkeye yatırılarak melengiç turşusu yapılır. Filizler toplandıktan sonra minik demetler halinde bağlanır öyle haşlanır, haşlandıktan sonra servis tabağına alınırken bağcıklar çözülür çıkarılır.