Bir meyveden elde edilen tohum ekildiğinde "kesinlikle ebeveyn bireylerin özelliklerini taşımaz, mutlaka aşı yapılmalıdır" şeklinde bir çıkarsama hatalı olur. Biraz şans işidir bu. Mendel'in bezelyelerini hatırlayınız. Aynı ağaç üzerindeki çiçek hatta aynı çiçek üzerindeki tozlaşmayla oluşan tohumlar birebir ebeveyn(ler) ile yanı özellikleri gösterebileceği gibi, genetik yapı crossing-over gibi mekanizmalarla da farklılaştığından tohumdan elde edilen bitki farklı özellikler de sergileyebilir.
Şu türün tohumlarını ektiğinizde kesinlikle aşı yapmanız gerekir denilemez, bahtınıza daha büyük/güzel meyveler bile elde edebilirsiniz. Örneğin heterozigot erkek ve dişiden elde ettiğiniz bireyler %25 olasılıkla ebeveynlerin özelliklerini gösteren homozigot yapıda olurlar (basitlik açısından crossing over, mutasyonlar gibi daha karmaşık süreçlerin etkili olmadığını varsayıyorum) Kesinlik istiyorsanız o zaman ya laboratuvar ortamında kontrollü elde edilmiş F1 (Fenotip 1) tohumlar ekmeli ya da aşı yapmalısınız.
NOT: Fenotip 1 konusunu daha iyi anlamak için Mendel'in çaprazlama deneylerine göz atmanızı tavsiye ederim. Mantığı çok güzel ortaya koyuyor.
|