Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM
@ Nuaymu, benzer şeyler yapmaya çalışıyoruz, taşlar, aralarına kekik vs. Pek güzeller ellerinize sağlık. Bu resimde sol üstteki bitkiler lavanta herhalde, memnun musunuz. Şu an bahçemde bir kök var, biraz daha yayayım diyorum ne dersiniz. Bu arada nakkaş sarmaşığının bilgilerini buldum, dona dayanıklı olmasa da tohumlardan aynen çıkıyormuş...
|
Sayın TCM, o bitkiler Cerastium(Fare kulağı). Bir yılda çoğaldıkları yerden alıp taşlar boyunca bölerek yerleştirmiştim, hemen çoğalıp gürleşiyorlar ve dolduruyorlar. Gri-yeşil renklerini pek beğeniyorum, nazlı değiller, tersine sündüklük edip yayılmayı seviyorlar. Bakımsız halleriyle bile güzeller, değil mi?

Baharda minicik beyaz çiçeklerle doluyor üstleri, nefis bir görüntü oluşturuyorlar. Çiçekleri geçtiğinde de renkleri yeter. Onların önüne de gülkurusu renginde ballıcalar dikilecekti boylu boyunca. Ancak verandanın önündeki küçük bir kısma yetecek kadar istediğim renkte bulabilmiştim. O ballıcalar tohumlarından baharda tekrar çıkarsa bu sefer tüm yol kenarınca, Cerastium'ların arkadaşı olacak şekilde dikeceğim. Cerastium'ları zaman zaman buduyorum, oraya buraya kol atıyorlar, herkes yerinde dursun
Lavantalara gelince, dediğiniz fotoğrafı başka bir açıyla çekebilmiş olsaydım tam karşıda üç tanesi görünecekti. Tek kök lavantadan 7 kök lavantam oldu. O da dertsiz bir bitki. Baharda baktığımda başta donup ölmüşler sanmıştım ama köklerinden tekrar filiz verdiler, sevindirdiler. Bu yıl kışa girerken gübre-toprak karışımıyla örtmeyi düşündüğüm birkaç bitki var, bu lavantalar da onlardan. Hangi çeşidi olduğunu hatırlamıyorum ama bol yağlı olanını seçmişimdir muhtemelen. (Hayalimde klasik usul uçucu yağ damıtma işlemleri var, eczacılık kanıma işlemiş, ha-ha! Belki de minik damıtma aletlerinden alırım, elektrikle çalışanları var.) Lavantalar da dertsiz, ikinci kez oldu ama böyle dertsiz bitkileri seviyorum. Bakamasanız bile kendi başlarını kurtarıyorlar bir şekilde.