Naçizane fikrim arazinize meşe mahlep ve ardıç dikmeniz olacaktır.
Meşe güçlü bir ağaçtır. Köklerini güzel salar ve tutunur toprağa
Ardıç türleri ise erozyon ile mücadelede kullanılan bir numaralı ağaçlardandır. Hele ki iç anadolu için biçilmiş kaftan. Az bir bakımla çok güzel sonuçlar alabilirsiniz. 4 Adet ardıçım var saksıda bakmama rağmen 7 ayda 15 cm boy attılar. Aklıma geldikçe suladım ve 5-6 kere de sıvı gübre verdim. Hayvan gübresi vermiş olsaydım tek seferde halletmiş olacaktım. Size tavsiyem 1 metrelik bir çukur açıp ardıçları o çukura gömerken biraz gübre ve 10 lt'lik pet şişe ile gömmeniz. Gübre besin ihtiyacını karşılar pet şişe ise aklınıza geldiğinde veya müsait olduğunuzda doldurursanız su ihtiyacını karşılar gelişme döneminde. Zaten kazık kök yapacağı için zemin suyuna ulaşana kadar durmayacaktır. Yıllar sonra araziye baktığınızda bozkırın ortasında gördüğünüz tek yeşil ağaç ardıç olacaktır.
Mahlep ise eskiden çok kıymetli olmasına rağmen şimdi eski önemini göremeyen bir ağaç olduğu için ve dayanıklı olduğu için tercih edin isterim.
Ayrıca iğde ağacı da dikebilirsiniz. Çünkü iğde de tam olarak zor şartlara dayanıklı bir ağaçtır. Yıllar önce Akşehir'de ikamet ederken kuşlarla beraber iğde yerdik ağaçlardan ki akşehir soğuğu serttir. Kışın güneşli havada çamaşır donar balkonda. Niğdenin de üç aşağı 5 yukarı aynı iklime sahip olduğunu düşünüyorum.
Ama ne dikerseniz dikin ardıç türlerini unutmayın lütfen. Ülkemiz için çok önemli bir ağaç kendisi. Isparta orman bakanlığı fidanlığından temin edebilirsiniz. Orada yıllardır üretim yapılmakta.
|