View Single Post
Eski 15-09-2017, 11:16   #39
devrann
Ağaç Dostu
 
devrann's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2017
Şehir: Alanya
Mesajlar: 744
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bacillus thurigensis içerikli ilaç denendi mi? Biyolojik olduğu için zararlının direnç geliştirmesi imkansız. Zararlı larva durumunda iken mutlaka öldürür.
Sn MeyveliTepe
Aslında ben onu araştırıyordum bir süredir ancak delfinin çok etkili olmadığı ya da yoğun zararlı olan seralarda istenilen başarıya ulaşamadığı yönünde bilgilere ulaştım,ticari ismi florbac wg isminde bacillus bakterisinin başka bir şuşu daha etkili olduğu yönünde çiftçilerden geri dönüşler oldu.
Farklı ilaçlara çiftçinin yönlenmesinin sebebi ne kadar etkili olsada illaki canlısınıda imha etmek istemeleri bu yüzden bakteri içerikli ilaçlar etkili olsada veya direnç gelişmesede başka ilaçlara yöneliyor çiftçi
Şu anda dow firmasının spinetoram etken maddeli ilacı en etkili çözüm yine lazer gibi fermantasyon yoluyla elde edilmiş olması nedeniyle diğer zehirlere göre daha güvenli.
etkili olan ilaçları burda paylaşayım,bazısı çiftçinin kendi keşfetmiş olduğu karışımlar.
Radiant+malathion 65
Radiant+movento+agrimec
Radiant+reldan22
Radiant+imparator
proclaim+activizm
uphold360 (300g/l Methoxyfenozide + 60 g/l Spinetoram)
prodigy + radiant (240g/l Methoxyfenozide+120g/l spinetoram
Bu karışımları dörtlü beşli yapan çiftçilerde yok değil.mesela ;
proclaim+activizm+radiant+reldan22.
Ancak şu anda en etkili çözüm tek olarak uphold360 ve radiant+movento+agrimec üçlüsü

Yine kelebeklerle mücadele için feromon tuzaklar+mor ışıklı kelebekleri çekip yakan tuzaklar+seranın aralıklarla giriş bölümlerine naftalin yerleştirme
+ üstten katran yağı bunun dışında damladan altacor durivo gibi Chlorantraniliprole etken maddeli ilaçları da veriyorlar.Bunlar fix olarak yapılan kültürel gibi uygulamalar
Şu anda bahar dönemeine göre popülasyon çok daha düşük seyrediyor ancak havalar biraz daha serinlerse tekrar çoğalacağını düşünüyorum.
Görüldüğü gibi çiftçi yeni bir etken olan spinetoram etken maddeli ilaca saldırmış durumda geçen yıllarda Chlorantraniliprole ve emamectin benzoate etken maddelere yaptığı gibi.Çiftçi artık araştırmak ve söylenenlere kulak asmak durumunda bacillus+neemazal etkiliyken dünya kadar etken kullanıyor hem kendi bütçesine hemde bu domatesleri yiyen insanalara zararlı, kullanılan ilaçların çoğunun ruhsatı yok.beyaz sineğe ruhsatlı tuta için kullanıyor veya domateste hiç ruhsatı yok vb.Çiftçi şunu düşünüyor direnç gelişşe bile yeni bir ilaç mutlaka çıkar mantığıyla yeni çıkan ilacı sürekli kullanıyorlar,bu ilaçları satan bayiye iş düşüyor mesela sezonda en fazla uygulama sayısını geçmemesi yönünde çiftçiyi uyarmalı ama nerde daha fazla mal satma yönünde kurulmuş bir düzen bayi sistemide dağıtıcı firmalarda buna dahil.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön