View Single Post
Eski 26-08-2017, 11:42   #520
a_fan_of_barca
Ağaç Dostu

a_fan_of_barca's Avatar

Giriş Tarihi: 21-06-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Batı Rüzgarı Mesajı Göster
...zephyranthes grandiflora olanı yıllardır yetiştirdim ve çoğaldılar.bu çokluğun içinde yine de tohum tutturmak istedim ancak ne kadar uğraştıysam tohum tutmadılar.daha önceleri çiçek solar solmaz çiçek sapını koparıyordum.geçen sene ise hiç birini koparmadan tozlaştırdım ancak %100 başarısız oldum.acaba küsmüş olabilirlermi zira yıllar öncesinde tohum tutuğunu hatırlıyorum.şimdi o kadar çiçekten farklı farklı saksılarda hatta çapraz tozlaştırmaya rağmen başarılı olamadım.
Zephyranthes Grandiflora olarak kastınız büyük pembe çiçekli ve soğanları bir az daha iri olan tür ise, bende de var aynı türden, hatta yeni edindim diye bilirim. Bir tane çiçek bile verdi. Tozlaştırma başarılı oldu ve şu anda tohum kesesi oluşmakta. Bu tür aslında Zephyranthes Carinata olarak geçiyor. Zephyranthes Grandiflora bu tür için geçmişte kullanılmış bir isim. Ama bazı yerlerde bu isim hala kullanılıyor.
Tozlaştırma meselesine gelince, çiçek ömrü kısa olan Zephyranthes türlerinde tozlaşma sabahın erken saatlerinde çiçek daha yeni açmışken yapılırsa başarılı olmak ihtimali daha yüksek. Zira bu türlerde polenler çabuk bozuluyor. Ama eğer öyle de başarılı olunmazsa, internetde bir çok yerde Zephyranthes Grandiflora türünün insanlar tarafında yetiştirilen örneklerinin kısır olduğu söylentisi doğrudur demektir. Zephyranthes Grandiflora diyerek Carinata'yı mı kastetmişler, yoksa gerçekten Grandiflora diye geçen kısır bir hibrit filan mı mevcut ben de bilmiyorum.

a_fan_of_barca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön