View Single Post
Eski 24-08-2017, 18:50   #8384
mmanager
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-10-2011
Şehir: ADANA
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Dün Oğuz bahçeden iki sepet dolusu kayısı toplayıp gelmiş, onlar bana ben onlara bakakaldık.
Bir kilo kadarını ayırdım reçel için denemek istedim, kayısı reçeli daha evvel yapmamıştım.
İki kilo kadar ayırdım, taze taze yeriz diye düşündüm.
Beş kilosundan reçel yaparım.
Fazla olmuş olanlar da üç kiloya yakın geldi, onlardan da marmelat yaparım diye düşündüm.

Reçel denemem başarılı oldu ama kayısılar biraz dağıldı, o yüzden ayırdığım beş kilo kayısıyı daha az kaynatmam gerektiğini öğrendim.

Hava sıcak, mutfağa kapanıp kalmak niye dedim ve hemen sanayi tipi ocağı balkona taşıdım.
Çayımı da yanıma alıp geçtim tencerenin başına. Ohh mis gibi lillyumlar kokuyor, karşımda glayöller açmış, hafif bir esinti de var, böyle reçel yapmak dostlar başına. Etrafı seyrede seyrede reçelimi yaptım. Çok da güzel oldu.

Merhaba Güler abla Darendeli olduğumuz için kaysı zamanı denk gelirsek memlekete gittiğimizde yiyebiliyoruz.Yoksa Adana da yetişen kayısıların hiç tadı tuzu yok bizim oradakilere göre.Kayınvalidem yaparken görmüştüm kayısı reçeli yapılırken önce kayısılar ikiye ayrılır ve güneşte bir saat kadar bekletilirdi tepsilere serilerek,biraz suyunu çeksin ve pişerken dağılmasın diye sonra reçelin şekeri suyu kaynatılır biraz özleştikten sonra kayısılar eklenir böylece aşırı pişmekten dağılıp rengi de değişmemiş olurdu.Bizim orada kayısının çekirdeği de kırılarak reçelin içine konuluyor.Böylece yerken çekirdeği de aşırı şekerliliğini engellemiş olur.Zaten kayısının çekirdeği de bir çok hastalığa karşı etkiliymiş özellikle kansere karşı.Eğer çekirdeği acıysa da kayısı olmaz zerdali olur zaten yani mişmiş olur.O da kırılıp 3-4 gün suyu değiştirilerek bekletildiğinde yenilebilir hale geliyormuş.Tekrar yaparsanız gelecek yıl bu yöntemi denersiniz belki diye yazayım dedim.Çok selamlar.

mmanager Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön