View Single Post
Eski 14-08-2017, 16:56   #223
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Evimizin arka bahçesindeki plastik sebze yataklarından ikisini çiftliğe getirdim. Bunların içinde kompost yapacağım. Sebze verdiğim restoranın şefinden, mutfakta kullandığı sebzelerin artıklarını benim için ayırmasını rica ettim. Belli bir miktara (tek seferde 10-20 kg arası) ulaşıncaya kadar benim için saklayacak, ben de düzenli aralıklarla gidip alacağım.

Yatağın içine sebzelerle birlikte az bir miktar turba ile kurumuş yapraklar ilave edildi. Solucanlar da eklenip herşey alt üst edildi.

Name:  VegetableScraps.jpg
Views: 402
Size:  75.4 KB

Bir diğer denemeyi de tarlada yeşil gübre bitkisi olarak kullandığım Sunn hemp'le, ufak bir sebze yatağının içinde yapıyorum. Tohumları doğrudan turbanın içine ektim (resimdeki bitkiler iki hafta kadar önce ekilen tohumdan büyüdüler). 2-3 hafta içinde, hepsini biçip karıştıracağım ve sonra tekrar tohum ekeceğim. Bu şekilde nasıl bir kompost elde edeceğiz bakalım.

Name:  SunnHemp.jpg
Views: 397
Size:  75.7 KB

Yeni mevsim başlamadan bir de sebze yıkama masası yaptık (sonunda). Seranın içine su kaynağı çekmeyi ihmal etmiştik, o da oldu. Aynı su borusu, seranın içinden çıktıktan sonra masanın lavabosuna, burdan da ilk kez bu mevsimde kullanacağım ve restoran için çabuk büyüyen sebzelerin ekimini yapacağım ufak alana uzanıyor. Bu alanı, işin verimliliğini arttırmak için yıkamanın ve hasat sonrası hazırlıkların yapılacağı depoya yürüme mesafesinde bir yerde belirledim. Bu alana daha sonra bir adet ya da daha fazla sayıda tünel sera yapılacak.

Sebze yıkama masası (su borusu, vanalar vs ile birlikte) yaklaşık $200'a mal oldu. Lavaboya para vermedim. Biz buraya geçtiğimizde, atıl şekilde deponun yanında duruyordu, ayaklarını söküp dönüştürmüş olduk. Paslanmayacak, kaliteli bir lavabonun fiyatı $100-150 arasında değişiyor. Kullanılacak lavabonun derin olması gerek ki suyla doldurduğumda, havuç ve turp gibi kök sebzeler yapraklarıyla birlikte tamamen suyun altında kalabilsin. Şimdi bir de lavaboyu boşaltmak için suyu dış alana veren basit bir drenaj sistemi yapacağız.

Name:  Table.jpg
Views: 415
Size:  67.9 KB

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön