Selamlar; konuyu hızlıca okudum, Ukrayna'da yaşamış ve hayvancılık yapan tanıdıkları olan biri olarak ırk hakkında sağlıklı bilgiler vereyim istedim kısaca.
Romanov ırkı sovyet rusya zamanında askerlerin cephedeki yemek problemini çözmek amacıyla geliştirilmiştir. Irkın özelliği çok yavru yapması ve çabuk kesilecek olgunluğa erişmesidir. Keçiden türetilmiştir. Türkçe kaynaklarda bu bilgiler yer almıyor.
Hayvanın -20 derecede açık alanda doğurup yavrusunu ölmeden büyütebildiğine ben tanık oldum. Üretici arkadaşım -35 lere kadar dışarda kalabildiğini söylemişti.
Her koyun ırkı gibi nemi ve sıcağı sevmez dolayısı ile çok sıcak ve nemli bölgelerde özel tedbirler alınması şarttır. Ülkemizde Antalya'da romanov çiftliği olan bir tanıdığımız var yani heryerde olur ama gerekli önlemleri almak kaydıyla.
18 Aylık olmuş bir romanov koyunu minimum 3 yavru verecektir 4 ve 5 olasıdır, bu hayvanın rahatı ile doğru orantılıdır, mutluysa çok yavrular.
Ortalama 5 ile 6 ayda bir yavru verir, doğumdan hemen sonra kuyruk sallamaya başlar.
Genelde 2 memelidir yani 3 ün üzerindeki yavrularına bakması zordur. destek gerekir yoksa bütün yavrular az gelişir. Ukrayna'da 3 ün üzerindeki yavruların boyunlarını kırıp köpeklere atarlar çünkü orada koyunlara yem vs. verilmez genel olarak, hayvan doğadan kendi beslenir.
Kışın 1 metre karın içerisinde debelenip ot arayıp bulup, yaşama tutunan çok dayanıklı bir hayvandır.
Oldukça ürkektir, insana zor alışır.
Çok çeviktir, hızlı koşar.
70 kiloları geçmez genelde 1,5 yaşında bir hayvan iyi bakımla maksimum 55 60 kilo gelir.
Merinosla kırması çok iyi oluyor, Ukrayna'daki üreticiler merinosla birlikte tutuyorlar.
Şimdilik aklıma gelenler yazdım konu takibimde kalacak aklına takılan sormak isteyen varsa seve seve cevaplarım. Sevgiler...
|