View Single Post
Eski 05-02-2006, 12:49   #5
AYDIN_ATICI
Ağaçsever
 
AYDIN_ATICI's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2005
Şehir: BODRUM
Mesajlar: 38
Sakız ağacına maki türleri bölümünde devam etmeyi öneriyorum. Ancak şunu da belirteyim Çeşme'de Sakız üzerine bir proje geliştirilmişti bir kaç yıl önce ve çok yararlı sonuçlar elde etmişlerdi.
Aralarında sakız ağacının da bulunduğu pistacialar maki türleri içinde yer alır. pistacia terebinthus L. (-menengiç -aşılandığı taktirde Antep Fıstığı ) pistacia atlanticus, pistacia palestine,Pistacia Terebinthus L.), buttun (Pistacia Khinjuk), yabani sakız ("Mezdeki sakızı (Pistacia Lentiscus L.),adi sakız (Pistacia mutica,Fisch), Filistin, sakızı (Pistacia Palestina, Boissvb. gibi ..
Antepfıstığının genel biyolojik sınıflamasına gelince; önce "Anarcadiaceae" familyasına giren "Pistacia" cinsinin meyve ve süs bitkisi olarak değer kazanmış 11 türü olduğunu belirtmek yeterli. Bu türler arasında kümeler oluşturulurken de yaprak, çiçek, meyve ve gelişme özellikleri ayrıca dikkate alınıyor. Bu durumda Pistacia cinsinin botanikteki yeri şöyle ortaya çıkıyor: Takım; Sapindales. Familya; Anarcadiaceae. Cins; Pistacia. Tür; Pistacia vera. (http://www.focusdergisi.com.tr/doga/...erfriendly=yes )
Bütün bu konularda çok da konuşmayayım yanlış şeyler söylemekten çekiniyorum ama sistematikçi bir arkadaşımı ağaçlar nete davet edeceğim. o ya da başka bir bitki sistematikçisi arkadaş yazarsa çok iyi olur.
Ayrıca bu konuda çıkartılmış bir de kanun var :ZEYTİNCİLİĞİN ISLAHI VE YABANİLERiNİN AŞILATTIRILMASI HAKKINDAKİ 3573 SAYILI KANUNUN SAKIZ VE NEVİLERİYLE HARNUPLUKLARA DA TEŞMİLİNE DAİR KANUN
http://www.hukuki.net/kanun/6777.13.text.asp
ayrıca Erozyonla mücadele milli seferberlik kanunu içinde de bu konu yer alıyor. Kanuna göre yol kenarlarındaki, dere içlerindeki vb. sahipsiz, yabani zeytin, sakız, menengiç, keçi boynuzu vb. ağaçların ürünleri aşılayanlara ait oluyor.

AYDIN_ATICI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön