Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi faruk5525
bugunlarde yedigimiz kayısı çekirdekleri ilkbaharda dikmek istiyorum nasıl kurutup ilkbahara kadar saklamaya bilirim
|
Kayısı çekirdekleri siyanür içerir. Çekirdekteki siyanür nedeniyle çimlenmezler (çekirdeğin tatlı ya da acı olması durumu değiştirmez). Bitkilerde iki çeşit solunum sistemi bulunur 1. Siyanüre duyarlı. 2. Siyanüre duyarsız. Çekirdekte bulunan siyanür çekirdeği öldürmez ama çimlenmesini engeller. Siyanürü yok etmek ve kayısıyı çimlendirmek için çekirdekler sonbaharda katlamaya alınır. Toprak zemine bir kat çekirdek serilir, üzerine bir kat kumlu toprak örtülür. Çekirdek-toprak-çekirdek-toprak... şeklinde tabaka tabaka yığılır. Zaman zaman bu yığın ıslatılır. Üzerinden bir kış geçince bahar ayında çimlenme başlar. Tam bu zamanda oluşturduğunuz bu tohum-toprak katmanı yavaşça dağıtılarak çimlenmeye başlamış olan tohumlar alınır ve teker teker yerlerine ekilir.
Kolay gelsin...