Temel ve çatı çok teknik konular ve açıkçası beni oldukça zorluyor. En küçük detayların bile ciddi sorunlara sebep olabileceğini anlıyorum. O yüzden aşağıda öncelikle temel konusunu sizlere danışmak istiyorum.
Dünyaca ünlü mimar Frank Lloyd Wright'ın yeniden meşhur ettiği taş çukuru (rubble trench) temeli yöntemini denemek niyetindeyim -çeviriyi ben yaptım ve berbat oldu tabi, bunun Türkçesi var mı? Bu yöntem hem uygulaması kolay, hem de ekolojik ve ekonomik olarak beğendiğim bir çözüm sunuyor.
Burada kafamı özellikle kurcalayan birkaç soru var:
* Çizimdeki siyah karalı şeritle gösterilen ısı yalıtım malzemesini (basıya dayanıklı strafor) ısı kö
prüsü oluşturmayacak şekilde döşeyebilmek için betonun altından da sarmam gerekecek. Böylelikle evde bir ısı zarfı oluşturabilirim diye umuyorum. Yani betonu straforun üzerine dökeceğim. Bu bir sorun oluşturur mu?
* Beton toprak altına ne kadar inse yeterli olur? Bugün Muğla'da olan deprem bir hatırlatma oldu bana da. Her ne kadar üzerine binen yük fazla olmasa da temelin sağlamlığı çok önemli.
* Evin temelini teraslama yapacağım alanda oluşturacağım. Dolayısıyla oluşturlan terasın bir kısmı arkadan alınıp, öne doldurulan sıkıştırılmış toprak olacak. Kepçenin lastikleriyle ne kadar sıkıştırma yapabiliriz bilemiyorum, paletli iş makinası ya da silindir giremiyor bahçeye. Bu şekilde bir zeminde temel yapmak ne kadar isabetli olur? Ne yapmak, nelere dikkat etmek lazım?