View Single Post
Eski 20-07-2017, 18:21   #212
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Tarlamızın dört tarafı sulak alanların olduğu ulusal parklarla (doğal koruma alanları) çevrili. Özellikle yağışın yoğun olduğu yaz dönemi sonlarında sular bizim tarlaya doğru ilerlediği için, sonbaharda sular çekilene kadar tarla, geyiklerin uğrak yeri oluyor. Sular çekildiğinde daha seyrek gelseler de, taze fasulye filizlerini yemek için o yolu yapmaları şaşırtıcı değil. Gün içinde tarlada çalışırken göz göze geldiğimiz, o kadar yakına geldikleri durumlar da oldu. Geçen sonbaharda domates fidelerinin çoğunun tepe filizlerini mideye indirdiler. Hal böyle olunca tarla etrafına mevsimlik çit çekmek gerekti.

Bunun için t-kazık (ing. t-post) denen, demiryolu raylarından geri dönüştürülerek üretilen ömürlük kazıkların 2.4 m (burda uzunluk birimi olarak ft kullanılıyor, 8 ft) olanlarından aldım. Geyikler eğer çok isterlerse ve cesaret ederlerse, bu yüksekliğin üstünden de atlayabilirler ama bu şimdilik ideal bir yükseklik olarak gözüküyor (toprağa gömülme payını da hesaba katarsak, kullanım yüksekliği biraz daha kısa olacak). 8-10 dönümlük alanın etrafını çevirmek için 20-25 tane kadar yeterli oldu. Bunların masrafı $200-250 kadar oldu (uzun olduğu için fiyatı daha pahalı).

Name:  T-post.jpg
Views: 569
Size:  68.5 KB

Ayrıca tarlanın içinde domateslerin, fasulyelerin, hıyarların vs sırığa alınması için daha kısa olanlarından (7 ft, 6 ft, 5 ft) da aldım. Toplamda kazık masrafı $500-600 kadar tuttu.

Kazıkların arasına çekmek için de plastik ağ kullanıyorum: https://www.amazon.com/Tenax-Hortono...+hortonova+net. Bu ürün çok iyi. Dolanmıyor, UV direnci yüksek, germe stresine dayanıklı. Önümüzdeki mevsim üçüncü kez kullanabileceğim. Bütün alanı çevrelemek için üç tane 300 ft uzunlukta olanı yeterli. Sebzeler için de hem boy hem uzunluk bakımından, tek bir sıra için daha kısa olan bir tanesi şimdilik yeterli.

Kazıkların gömülmesi için de dökme demirden kazık gömücü kullanıyorum. Her mevsim sonunda bütün kazıklar sökülüyor ve her mevsim başında tekrar dikiliyor.

Name:  Digger.jpg
Views: 537
Size:  71.1 KB

Düzenleyen birnefestoprak : 20-07-2017 saat 19:58
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön